• גיליון

  • שם

  • סוגה

השיר על שיר השירים

הָאֶבֶן אוֹמֶרֶת אֶת הַשֵּׁם שֶׁלָּךְ
הַמַּיִם אוֹמְרִים אֶת הַשֵּׁם שֶׁלָּךְ
הָעֵץ אוֹמֵר אֶת הַשֵּׁם שֶׁלָּךְ
הַכִּסֵּא אוֹמֵר אֶת הַשֵּׁם שֶׁלָּךְ
הַשָּׁמַיִם, הָרְחוֹב, הַקְּיוֹסְק
כֻּלָּם אוֹמְרִים אֶת הַשֵּׁם שֶׁלָּךְ

מִי זֹאת עוֹלָה מִן הַתַּחֲנָה הַמֶּרְכָּזִית
מִתְרַפֶּקֶת עַל יָפְיָהּ הָאֲצִילִי
הַשָּׁקֵט
יָפָה כַּחַמָּה
כּוֹעֶסֶת עַל דּוֹדָהּ
(גַּם כֵּן דּוֹדָהּ, אֵיזֶה דּוֹד אֵיזֶה)
כּוֹכְבֵי הַשָּׁמַיִם אוֹמְרִים אֶת שְׁמֵךְ

מִתְרַסְּקִים בְּעֵין גֶּדִי
עִם הַמְּכַשֵּׁפוֹת שָׁם בַּמַּיִם
(הָיוּ נֶגְדֵּנוּ הַמְּכַשֵּׁפוֹת)
לֹא אֲנִי בָּנִיתִי אֶת הָאֹהֶל
יַם הַמֶּלַח אוֹמֵר אֶת שְׁמֵךְ

הֶחְזַקְתִּי אוֹתָךְ עַל פְּנֵי הַמַּיִם בְּחוֹף גְּאֻלָּה
זָרַקְתְּ הַצָּעַת נִשּׂוּאִים

הִיא עֲדַיִן צָפָה שָׁם עַל פְּנֵי הַגַּלִּים
הַחֲשׁוּכִים שֶׁל לֵיל קַיִץ תֵּל־אֲבִיבִי
וְכָל הָאוֹרוֹת בְּכָל הַבִּנְיָנִים
שֶׁל בַּעֲלֵי הַהוֹן וְשׂוֹכְרֵיהֶם
לוֹחֲשִׁים אֶת הַשֵּׁם שֶׁלָּךְ

וְהַחַלּוֹנוֹת אוֹמְרִים אֶת הַשֵּׁם שֶׁלָּךְ
הַקִּירוֹת אוֹמְרִים אֶת הַשֵּׁם שֶׁלָּךְ
הַדְּלָתוֹת, הַצְּמָחִים, הַכּוֹסוֹת
כֻּלָּם אוֹמְרִים אֶת הַשֵּׁם שֶׁלָּךְ
כָּל עַיִן כָּל עוֹלָם
אוֹמֵר אֶת הַשֵּׁם שֶׁלָּךְ
הַשֵּׁם הַיָּפֶה שֶׁלָּךְ
הַשֵּׁם הַנִּשְׂגָּב שֶׁלָּךְ
ש.
אֲנִי אוֹמֵר אֶת הַשֵּׁם שֶׁלָּךְ
אֲנִי אוֹמֵר אֶת הַשֵּׁם שֶׁלָּךְ שׁוּב
וְשׁוּב
וְשׁוּב
וְשׁוּב

אנחנו לא מחויבים לעבר

א.
אני אוהב תנ"ך. קורא תנ"ך. לפעמים, באמצע היום, אומר לעצמי, יאללה, בוא נרביץ לנו איזו תורה. בוא ניתן איזה פסוק. בוא נכייף עם איזה כתובים! בכל פסח אוהב לראות את צ'רלטון הסטון נותן שם בסנה הבוער. מה, מי לא אוהב תנ"ך? איזה משה רבנו להיזכר בימים הטובים! איזה בראשית ברא לחזור להתחלה המרהיבה! איזה שיר השירים ככה להרים ולהתרגש! איזה ירבעם בן נבט ככה פתאום לפנים! ירבעם! גם כן איזה אחד זה. איזה אחד שחי פעם, ירבעם. בן של אלמנה מצרדה שם, באזור בית שאן. עולה בדרגות תחת שלמה. מנסה למרוד עם השבטים הצפוניים. בורח למצרים. מנהיג מרד בבית דוד אחרי ששלומפי מת. פיצול הממלכות. נהיה מלך בממלכת ישראל. מרים שם שני מזבחים מפנקים עם עגלים יפים מזהב, אחד בבית אל אחד בדן, שהחבר'ה יוכלו להמשיך להקריב מבלי להתקרב לירושלים. חכמולוג. פועל ירבעם. איש שטח. יודע את העבודה זה. מתחתן עם איזו נסיכה מצרית ככה בכיף. אוכל מאכלים. מאכלים שהיו כאן. מחרבן אותם. המאכלים שירבעם אכל, הוא חירבן אותם, בין השאר, בשכם, אותה הפך לבירת ממלכת ישראל. הוא חירבן אותם בשומרון בו הוא הסתובב לו, ירבעם. האדמה בשומרון היא היא לכאורה האדמה שבה לפני כאלפיים תשע מאות שנים ירבעם חירבן.

מה קרה לחירבונים של ירבעם? בואו ניקח, לדוגמה, איזה חירבון שטח. נגיד חירבון ככה בהפסקה של השיירה. אכל, שתה, נלקח באיזו מרכבה עם איזה כמה פרשים, כמה חיילים אולי עוד מסביב, אולי איזה חמור או שניים עם לחם, מים, יין וכל טוב, עוצרים, המלך הולך רגע לאיזה מקום, מתיישב בנחת באיזה שדה, רואה בזווית העין שועלים בורחים ליער, הגבעות מלאות חיים, נמלים לרגליו, הוא מחרבן. ככה, רגע של נחת, חירבון בטבע. ואיזה טבע. מסוכן, פראי, וכל כך שקט. שמיים פעורי פה. לפני חורבן הבית הראשון, לפני חורבן הבית השני, לפני ישוע, לפני הנשר הגדול, לפני הנחיתה על הירח, לפני רצח רבין, לפני כל כך הרבה בלגן ותנועה. אבל אחרי כל כך הרבה בלגן אחר. מאות אלפי שנים אחרי שכל מיני חברס יצרו כלים ראשוניים באותם האזורים, ואכלו, וחירבנו חירבונים משלהם, חירבונים של ראשית דורות האדם. החירבונים הללו, כמו זה של ירבעם, הם חלק מרצף אינסופי של קיום. החירבון של ירבעם בשטח הוא רגע. רגע כלשהו בזמן. ירבעם טמון במרחב־זמן, יושב בשטח, מחרבן. באמצע היש. בעובדה של הקיום הביולוגי של היש, ירבעם בן נבט מחרבן. ברגע מסוים מבין הרגעים כולם של הקיום האנושי, גם זה קרה.

תוך דקות ספורות, המלך קם, השיירה ממשיכה, צורות חיים קטנות של אז חוגגות את הצואה. כל מיני תולעים, חיפושיות, וזבובים; חגיגה בגלל שהניח ירבעם. מלא חיים סביב צואתו של המלך. חיים של לפני אלפיים תשע מאות שנה. מה עם הזבוב ההוא, ללא שם, שזה היה הרגע שלו, הרגע ההוא לפני אלפיים תשע מאות שנה? מה עם הנמלים שחקרו שם את האירוע? טירוף! כך או כך, תוך יומיים כבר אפשר להבין את הכיוון. החרא הזה הולך אל תוך האדמה, נטמן, איזו עונה, איזו עונה נוספת, פרח, עץ, פרפרים, ירח, יום, לילה, ימים ולילות, ובווינה של המאה ה־19 איזה הרצל לומד משפטים, שואה באירופה, מדינה יהודית והיא מדינת ישראל – אטומי גלל ירבעמי בינתיים בסין ובבורה בורה. הצואה התפרקה והתפרקותה התפרקה והתפרקותה התפרקה שוב ושוב ושוב ושוב. אטומי הצואה המלכותית כבר ננשמו על ידי אטילה ההוני ואלטון ג'ון, ג'ינגיס חאן ואורי גלר, חנה סנש והמלכה אליזבת השנייה.

איפה הצואה של ירבעם איפה? איפה ירבעם איפה? הוא בתנ"ך, כמובן. לא דבר של מה בכך. רב מכר לא קטן זה, השובבון הזה התנ"ך. ספר קודש. אם איכשהו אתה בספר קודש, אחד שמוכר, יזכרו אותך איזה רגע – אי אפשר להגיד שלא.

אנחנו, אבל, לא חיים בתנ"ך. אנחנו חיים בשטח. בשטח ירבעם התפרק והתאדה כמו צואתו. ירבעם בעבר. מרוב שירבעם התפרק בשטח, האטומים שבו ושבצואתו לא נותרו יותר בשטח הזה מאשר בשטח אחר, נגיד, באלסקה. ירבעם שם בכלל משתתף בדוב גריזלי. גריזלי ירבעם.

בשטח, חשוב לציין, ירבעם לא היה חי באותו השטח שבו אפשר לגעת היום. בשטח, ירבעם חי בנקודה אחרת לא רק בזמן, אלא בחלל־זמן. החלל של ירבעם והחלל שלנו לא אותו חלל. שכם של היום היא לא השכם שלו. השכם של היום היא התגלגלות של התגלגלות של התגלגלות של התגלגלות של השכם שלו. היא לא שלו יותר משהאטום של חירבונו שמשתתף בג'ין אנד טוניק של אליזבת השנייה שלו. ירבעם בשטח הוא הדהודי תודעה.

אפילו לא עפר ואפר ירבעם. ירבעם הוא נגזרת של התודעה שלנו. ירבעם מת? מה זה מת. התפרק אל תוך עצם היש. לא זכר, לא צל. כלום. כלום ושום דבר בשטח ירבעם. התפרק לרסיסי זמן. הם כולם מתים. מי שהכיר אותו, ההורים שלהם, הסבים שלהם, הנכדים שלהם, הנינים שלהם, ניני ניניהם וניניהם, לא נשאר מזה כלום בשטח. דוד מלך ישראל חי? איזה חי איזה. דוד מלך ישראל מת. מת מזמן. שוכב עם אבותיו כמו שאומרים. אבל תכלס בשטח אין שום דבר ששוכב. יש אטומי דוד באשכי חתולים בסין. יש אטומי דוד באמבטיה לבנה בקופנהגן. יש אטומי דוד בקונדום בסיאטל. בארטיק בחוף הים בטוניס יש אטומי דוד. דוד, אם היה, התפרק. ההפגנה הזאת פוזרה. מזמן.

הצואה של ירבעם הייתה. גלל שהה שם בשטח. לא נותר ממנו דבר. לא זכר. נעלם לגמרי, נעלם לגורמים שנעלמו לגורמים שנעלמו לגורמים. בדיוק כמו ירבעם עצמו. אלוהים, אגב, מה זה מסכים. כאילו, אדרבא, זה לא שאני אומר, זה אלוהים אומר. היות שלא אהב את הקטע עם העגלים, ביקש יהוה בתנ"ך מהנביא אחיה לומר לאשתו של ירבעם, אותה ירבעם שלח לנביא כדי לברר מה יהיה עם הילד שלהם שחלה, שהחדשות מהכוכבים לא משהו. לא יישאר כלום מבית ירבעם. הבוס מנקה את השטח מבית ירבעם: "וּבִעַרְתִּי אַחֲרֵי בֵית יָרָבְעָם כַּאֲשֶׁר יְבַעֵר הַגָּלָל עַד תֻּמּוֹ" (מלכים א', פרק י"ד, פסוק י').

"כאשר יבער הגלל עד תומו". ירבעם והגלל גם יחד, בוערו עד תומם. אטומים בבנגלדש ובפרו. אטומים של ירבעם בקוטב הצפוני אטומים של גללו בקוטב הדרומי. בעבר היה ירבעם. לא נשאר. אין ירבעם.

אז מה נגזר עלינו מקיומו של ירבעם בשכם בעבר? בשטח ההוא? שום דבר מאוד ברור. שום דבר מאוד חד. שום דבר באופן ישיר. ירבעם הוא סיבה שהיו לה תוצאות, שהיו לסיבות ולתוצאות, שהיו לסיבות ולתוצאות, שבסופו של דבר זרמו להווה ויזרמו לקץ הזמנים. אתה רוצה להיות רלוונטי שואל שפינוזה? תתמקד בסיבות הקרובות. אם נשאל אותך מאיפה אתה, ותגיד מהמפץ הגדול, אתה לא טועה, אתה פשוט לא מאוד אינפורמטיבי. אתה רוצה לדבר לעניין על מיקומנו בשטח? נדבר, למשל, על האימפריה העות'מאנית. נדבר, נגיד, על הבעיה היהודית במאה ה־19. נגיד הלידה של אחד כמו כרמלי בכפר סבא של שנות השמונים – צבר בין צברים, שמה לעשות כאן נולד, ואיתו צבריות וצברים רבות ורבים. נדבר, נגיד, על סידורים שוויוניים בערים מעורבות בין אנשים שנמצאים כאן עכשיו, ללא כל קשר למה בדיוק חולל ירבעם או איפה בדיוק מוקמו גלליו לפני יותר מאלפיים שנה.

קיומו של ירבעם, איזה אחד, בשכם, לא הופך את שכם לעירם של מי שקורא עליו בתנ"ך. אנחנו לא חיים בתנ"ך. אני אוהב תנ"ך. אבל זה שירבעם חירבן בשטח, בנה בשטח, שהה בשטח – זה הדהודי תודעה. זה לא פותר לי שום בעיה.

לכבד את העבר? ועוד איך! ללמוד מהעבר? ועוד איך! לקחת דברים שאוהבים, בטח! לשחרר דברים שלא, ברור! ויפה שעה אחת קודם! להכיר את העבר? כמובן! להיות מחויב לו? סליחה, אבל למה ואיך? למי בדיוק? לְמה בדיוק? העבר כולו בוער כמו גלל עד תומו. אלוהים הבטיח לבער את בית ירבעם כגלל? אגלה לכם סוד! השועל הוותיק הזה מבער כל בית ובית ובית כמו גלל, עד תומו. הביטו בבית שלכם. שמעתם על יהוה? הוא יבער לכם אותו עד הסוף! עכשיו אם זה האל יהוה או האל קרונוס או האל או הטבע, דיון לפעם אחרת, אבל הבית שלכם יבוער עד תומו כגלל ויישאר איפשהו, קיים לא קיים בעבר. העבר חלום שלאט לאט מפסיקים לחלום. קיום שהוא אי־קיום. לכבד? בסדר! אבל את מה בעצם? את העבר? בסדר, מכבד את העבר. מחויב? מה זה להיות מחויב לעבר? מה זה בכלל, העבר? נראה שהוא לא סוג של משהו שאפשר באמת להיות מחויב לו.

בואו נכבד רגע את ההווה. בואו נתחייב רגע לרגע הנוכחי. קודם כל, תמיד, הרגע הנוכחי. הרגע הנבחר הוא הרגע הנוכחי!

למה התנהלותנו ברגע הנוכחי צריכה להיקשר להתנהלותו של ירבעם כך או כך ברגעיו? או שלמה? או חזקיהו? או של דבורה הנביאה? מכבד, מוקיר, אוהב פחות או יותר, אבל בגלל שההוא חירבן בשכם אני צריך לשלוט על שכם? בגלל שיעקב ביקר ליד רמאללה, קוראי תנ"ך צריכים לשלוט על רמאללה? חברון יותר קדושה מתל אביב כי יש שם הדהודי תודעה של כמה קברים שמהם, בשטח, לא נשאר כלום? קברים שבוערו כגללים, עד תומם? האם עליי לכבוש כל שטח שהוא התגלגלותו של שטח שעליו חירבן ירבעם? השתין שלמה? התנשק דוד?

הודו לאברהם אבינו על כך שלא לקח את שרה לנופש רומנטי ליד נהר פרת, שאם כן היינו צריכים לכבוש גם את עיראק.

 

ב.
בירושלים של אז, לפני אלפיים חמש מאות שנים, קאסטה כוהנית שולטת במקדש לאל הניזון מקורבנות. איך אומר ניטשה? מיד לחשוש. מיד להבין שיש לנו עסק עם זן מאוד מאוד ערמומי, לטוב או לרע, של יצור אנושי. איך אומר בורוז? אם אתה עושה עסק עם איש דת, "תדאג להעלות הכול על הכתב. המילה שלא לא שווה שיט, לא כשהאל הטוב יושב לו על הכתף ואומר לו איך לדפוק אותך". הכוהנים שלנו, אם הבחנתם של האחים ניטשה ובורוז צודקת או לא, יושבים שם יפה במקדש, עובדים את האל, מקשקשים, מנהלים, מנהיגים, וגם, חייבים להודות, חיים טוב. תעזבו שמחוץ למקדש לא מקבלים ביכורים עם מיטב הירקות והפירות ככה בכיף כמה פעמים בשנה ואין, בשום פנים ואופן, בשר כל יום בתפריט. בחוץ, חייבים להניח, ממש אבל ממש מסריח. לכל אחד יש אולי איזה בגד אחד, והמצב – איך נאמר – מאוד שונה מהיום מבחינת הבנה, חשיבה, תיעדוף או הערכה של היגיינה. אני לא אומר את זה בשום פנים ואופן כשיפוט ערכי בנוגע לטיב המצב, אולי עדיף בלי כל המקלחות והסבונים האלה, זה דיון אחר, אני רק אומר שלפי התיעודים שלהם את עצמם, הם הלכו עם חרא על הבגדים שלהם.

אנשים בתנ"ך הולכים עם "בְּגָדִים צוֹאִים" (זכריה, פרק ג', פסוק ד'), בגדים מלאי צואה. הרי אין להם תחתונים, ואין להם שירותים. חברים! אין מים זורמים לכאלה שלא גרים קרוב לגוף מים! יש להניח שההמון מעביר איזה אבן שם בפי הטבעת, מנגב שם בחומוס פעם פעמיים, מעביר איזה ניגוב ידני אולי לסיום, עושה איזה ויש ככה עם היד על האדמה, ואז מנגב רגע בתחתית של הבגד וככה וממשיך ביום שלו. אולי מרכז את השימוש לדבר ביד אחד, אבל איך שלא תחשבו על זה, על הלבוש יש צואה.

עכשיו שימו לב, הכוהנים אבל? הם לא. להם אין חרא על הבגדים אלה. יש להם גישה למים. בבית שני בכלל, יש להניח שיש שם סוג של בית שימוש. חז"ל יודעים לומר לנו במשנה שהיה לרשותם, הכוהנים המתוקים, "בֵית כִּסֵּא שֶׁל כָּבוֹד. וְזֶה הָיָה כְבוֹדוֹ, מְצָאוֹ נָעוּל, יוֹדֵעַ שֶׁיֶּשׁ שָׁם אָדָם. פָּתוּחַ, יוֹדֵעַ שֶׁאֵין שָׁם אָדָם." (תמיד, פרק א', משנה א'). שירותים פרטיים יא אלוהים! ועוד קרוב למקווה, מקור מים, ולידם מדורה להתחמם – אמריקה! או, נכון יותר לומר, אתונה! או רומא! עכשיו עם כל הכבוד לבית הכיסא של כבוד, ויש לי כבוד, כבוד רב מאוד לבית כיסא עם מקור מים (אני יודע לומר, למשל, מתוך עניין אישי עמוק בדבר, בנוגע לרוב הברים בתל אביב אם אכן יש או אין מקור מים בבית כיסאם), אני לא רוצה להבטיח שבקטריות לא חגגו להן שם ואנשים לא מתו משלשול כאילו אין מחר. אבל עדיין, חרא על הבגדים של הכוהנים שלנו? פחות מאצל שאר החברס.

דיברנו למעלה על ירבעם וגלליו. יאמרו לי אנשים חכמים, תעזוב את ירבעם וגלליו, זה לא מה שאני מחויב אליו. אני מחויב למה שהקאסטה הכוהנית הזאת במאה החמישית לפני הספירה החליטה שקדוש. זה מה שקורה כאן. הם לקחו כל מיני מגילות – כאלה שהן מדהימות ומרהיבות ומנכיחות את הבל ההבלים ואת פני המים ואת הנשגב, וגם כאלה שהן סוג של אלבום משפחתי. הנה הדודה רבתא קלרה, היא הולידה את אנט. והנה מולו, הוא התחתן עם סילביאן, הולידו את אלברט וסרג', האבא של מרילין ורפאל. כזה. אני לא נגד, גם טוב. לקחו אבל כל מיני מגילות, מעניינות יותר ומעניינות אולי טיפה פחות, ועשו תנ"ך. יופי טופי! אוהב תנ"ך! לומד תנ"ך! איך הולך השיר, "טיצ' מי תוירה, טיצ' מי תוירה!" – לָמד אותי תורה, בבקשה, בטח, אוהב תורה! הקאסטה הכוהנית שערכה את התנ"ך הזה, ביושבם כעורכים, הייתה מבין חבורות השירה הטובות בהיסטוריה של הספרות העברית, ברור. עכשיו, אם אתה שואל אותי, הייתי אומר שהערבים שלנו ב"הבה להבא" יותר כיפיים, אבל על טעם וריח וכו'.

לכוהנים היו כמובן גם כל מיני מחשבות על איך להקריב, ועל מחויבות של העם לחוק כלשהו, שהם שייכו למשה רבנו ולאירוע על־טבעי כלשהו שקרה בסיני. היום, מן הסתם, חבר שמדווח על אירוע על־טבעי בסיני מיד חשוד במינון לא מדויק של אמדי בסופ"ש הארוך האחרון בראס אל שטן. אבל אז, היה לזה קונוטציה אחרת מן הסתם. חשוב לציין שבזמנם של הכוהנים הללו, משה התאדה מזמן מהר נבו. בוער מהר נבו כגלל עד תומו. משה, המקל שלו, אשתו האהובה ציפורה, הזקן שלו, השיער שלה, החיבוק שלהם, ההתעלסות שלהם בסיני אחרי המפגש עם הסנה הבוער, התאדו. משה רבנו, אם היה, התאדה לגמרי, התפרק לגורמי גורמים, רסיסי רסיסים של זמן. מה שלא קרה שם בסיני, לכוהנים יש סיפורים על משה, שאם היה התאדה לגמרי, ויש מגילות ומחשבות והם עורכים איזה תנ"ך.

יאמר האומר, כאמור, לא לירבעם אני מחויב אלא לחוקים שבתנ"ך שאותו הם ערכו. עכשיו יש כאן המון הנחות ילדים, ולא זה המקום להיכנס אליהן. החוקים שבתנ"ך? האומנם? הרי בשטח הטקסים שאנשים מקיימים היום הם התגלגלויות מכל מיני מקורות. חז"ל פירשו והציעו והמציאו, וכל מיני חכמים בימי הביניים פירשו והציעו והמציאו, ואז יש "שולחן ערוך" במאה ה־16, שאותו כותב אדם שנמצא בקשר מתמיד בלילות עם ישות על־טבעית שמגלה לו סודות, והוא מסכם את כל העניין, וגם זה עוד רגע היסטוריה עתיקה, ובשטח אנשים מקיימים כל מיני דברים שבאים מכל מיני תקופות, אבל מכל מיני סיבות נוח יותר לקשר באופן שקרי כמעט לחלוטין לאותם הכוהנים, ויחד עם אותם הכוהנים, לקשור את זה לסיני! סיני? לא ניכנס להרפתקה הזאת, חברים, אבל נקודתית, רק כי זו אבן בנעל: מרבים לומר לי שהיו שם שש מאות אלף שראו? כן מאמי? אני יודע רק על תנ"ך אחד. לו היו מוצאים שש מאות אלף יומנים בהם כתוב "יאואואואואואו מה זה הדבר שקרה בהר אתמול יאואוא אלוהייייייםםםםם", הייתי חושב על זה שוב. אבל אין שש מאות אלף יומנים. יש תנ"ך אחד שמדבר על שש מאות אלף איש. אבל ניחא, ניחא, לא נקרא כאן היום את שני הפרקים המבריקים של יוּם על הניסים. קרה מה שקרה, או לא קרה, או קרה ולא קרה, בסיני, הכוהנים לא היו בסיני, מה שלא היה בסיני בוער כליל עד תומו מזמן בזמן כשהם ישבו וערכו שם תנ"ך. אבל אם כל כך דחוף לכולם להתחבר לאותם כוהנים, בואו רגע נחשוב על הכוהנים האלה כפי שהיו בשטח.

וכדי אולי לקוות לחשוב באופן מרנין על הסוגייה, כדאי גם כאן לקבל עצה ממורנו רבנו אנטיכריסטוסנו ניטשה, שהציע פנינה ב"גנאולוגיה של המוסר" על האובססיה שנוטה לאפיין קאסטות כוהניות לטהורה וטומאה. בנוגע למושגים הללו "טהור" ו"טמא", ניטשה מציע לנו "להיזהר שלא להעניק להם יותר מדי משקל ומרחב או אף להגזים בתפיסתם כסמלים. אדרבא, כל המושגים של האנושות העתיקה נתפסו תחילה במדיה שהיא כמעט מעבר להבנתנו, בכל המגושם שבהם, בהוראתם הגסה, החיצונית, הצרה, פשוטם כמשמעם, ובראש וראשונה ובמיוחד כלא סמליים. 'הטהור' תחילה אינו אלא אדם המתרחץ, האוסר על עצמו מאכלים מסוימים אשר גורמים נגעים לעור, הנמנע ממשגל נשים מלוכלכות משכבות נמוכות, והוא סולד מן הדם – ולא יותר מזה, לא הרבה יותר מזה!"

ניטשה כהרגלו מדבר לא יפה, אבל הנקודה כאן יפה מאוד. בואו נחשוב רגע על הטוהרה כלא־סמלית. כגסה, חיצונית, ארצית. מהי טוהרה בשטח? קודם כל, יש כוהנים שלא רוצים שההמון האיכרי שכפוף להם יגיעו לבקר עם קורבנותיהם בעודם מסריחים. תחשבו שלושת הרגלים, העם עולה, מזיע בדרך, כולם שם עם הבגדים הצואים שלהם, לא לעניין. מה יאמר לעצמו כהן עם חוש ריח טיפה יותר עדין? שיעשו טובה ויתרחצו. איך נגיד להם להתרחץ? נגיד להם שכדי שהאל יסלח להם על חטאיהם לא מספיק להביא לכוהנים כל טוב (שיהיה ברור, שורפים בשר ליהוה אבל יש גם מלא בשר על האש לחברס שם, הכוהנים שלנו הפריבילגים, יהודה הראשונה על מלא מלא, במסעדת אכול כפי יכולתך שם על הר הבית), אלא גם להגיע "טהורים". זה לא סתם להתרחץ, זה להתקדש! אם הם "טמאים", אם הם מגיעים מסריחים מחרא, אלוהים פחות יסלח להם. אין מה לעשות. מבין שהתנאים בשטח קשים, אבל זה אלוהים חברס! זה לא בדיוק סתם איזה אחד זה! ואלוהים רוצה שתבוא אליי נקי, מתוק שלי!

אפשר להבין אותם, את הכוהנים. הם יושבים שם טוב, המבנה הפוליטי מדויק להם, נכון להם, רק מה, שהטומטומים שמביאים לנו אוכל מתוך האשמה שאנחנו מלמדים אותם לחוות, שיעשו טובה ויתנו רגע שטיפה לפני שהם עולים למקדש, למה מה קרה!

יש להניח שגם לאיכרים שהגיעו לשם הדבר לא היה נעים. יש להניח שזה לא בהכרח תמיד הדבר הכי כיף, להסתובב בשטח עם חרא על הבגד. האמת, אני יודע באופן אישי מאוד איך זה מרגיש להיות עם בגד צואה. היה היה, שכה אחיה, קמתי – אני חושב שליום רגיל בכיתה ח' או ט' בבית ספר תחכמוני שבאנטוורפן – ולבשתי את המכנסיים הכחולים כהים והחולצה הכחולה בהירה יותר שהיוו את התלבושת האחידה של בית הספר היהודי ההוא. בבוקר היה שיעור היסטוריה, למדנו על יוון, ואני הייתי אמור לעמוד מול הכיתה ולהרצות על אדיפוס של סופוקלס. נדמה לי רק שבתחילת השיעור שמתי לב לריח נוראי שעולה מהמכנסיים, ואז הבנתי שיש כתם גדול במעלה ירך ימין שלי. כתם שלשולי מצואת הכלבה שלנו, שיבא. כושילרבאק! מיהרתי לשירותים, ניסיתי לטפל בעניין, אך ללא הצלחה מרובה. אני חוזר לכיתה, מוציא את החולצה מבתוך המכנסיים כך שהיא תסתיר את הכתם. חשוב לומר שלא הייתי בין הילדים המגניבים שהיו לובשים את חולצתם כך רוב הזמן. על כל פנים, בעודי מתאר את אדיפוס, חברי אלכס בשורה הראשונה מתחיל להתלונן על ריח. "אתה מפריע", אומר לו המורה. "כן, אלכס", הוספתי, "סתום כבר, אתה מפריע לי נו!". מאוחר יותר, בשיעור תלמוד, ישבתי ליד החבר שלי יוני. באמצע השיעור גיליתי לו את הסוד. "יוני. הכלבה שלי חרבנה על המכנסיים שלי מוקדם יותר היום. המכנסיים שלי מלאים בחרא". "יא מניאק, אני יושב פה חצי שיעור ולא מבין מה זה הריח חרא הנורא הזה. איך אתה לא אומר", אמר, קם ועבר לשולחן אחר.

עכשיו ברור שכל אדם שחי בשטח ההוא ירושלים לפני אלפיים חמש מאות שנה לא רגיש לריח של חרא כמו ילד בלגי משנות השמונים של המאה שעברה. אין ספק! ואולי אף אפשר להניח שצואה של אדם שאכל אוכל הכי אורגני בעולם, חסר כל זיהום תעשייתי, הריחה הרבה יותר טוב מצואתה של שיבא, המתוקונת שלנו, חמודה! אבל עדיין ההמון מסריח. עדיין ההמון בעל הבגד האחד מסתובב לו עם חרא על הבגדים. וכן, הגיוני מאוד לחשוב שעיקר דאגתם של הכוהנים עם מוסר הטוהרה, היה להרחיק את ההמון המסריח מהמקדש שלהם.

מאוד משכנעת, אותי לפחות, ההצעה של ניטשה. מאוד הגיוני לי לחשוב שהעבר גרוטסקי בדיוק כמו שההווה גרוטסקי. שהרבה ממה שהפכו מאוחר יותר לסמלים, כולל סמלים יפיפיים, היו בזמן אמת, בשטח, גסות רוח. טוהרה? שההמון לא יבוא לכאן עם חרא. טריק פשוט, תהליך שכנוע שעובר דרך אלוהים, כפי שנוטה לקרות. בואו נזכור שוב את ברוך: ההלכה ככלי לדיכוי פוליטי! משה מבין שהוא צריך להשתלט על עם קשה־עורף, אז הוא מפיל עליו ציווים בוקר צוהריים וערב, ולכאורה הם מצייתים לאלוהים אבל בשטח אתה גורם להם לפעול מתוך ציות מתמיד לך. ציות לאל בעיני העם, אבל בשטח מצייתים בעיקר למי שמעז לדבר בשמו.

אז למה, בעצם, שאחיה לפי התכתיבים של החבורה הזאת? קודם כל, תודה לאל, אני מתקלח יותר אפילו מהם. ותודה לאל הבעיה שלי היום היא לא שההמון מסריח. אנשים שאני בא איתם במגע לרוב לא באים עם חרא על עצמם. המצב שלי בשטח שונה בתכלית. למה לערב את הכוהנים האלה למה?

ואנשים רוצים לנהל את המדינה לפי חוקיהם? למה זה קשור נשמות צדק, למה? מה אם פתאום הצרפתים יציעו לנהל את הבירוקרטיה שלהם לפי חכמת הדרואידים? אולי על הגרמנים לנהל את מערכת הבריאות שלהם לפי תכתיבים של מרפאים שבטיים שנלחמו בקסמים ונבוטים נגד הלגיונות הרומיים בביצות של צפון גרמניה לפני אלפיים שנה? אולי נאמץ את מדיניות החוץ של שמאן סיבירי מעידן הממותות?

אוי חברים שלי, יהודים שלי, מתוקים שלי!

חרא בלבן.

 

ג.
עמכם הסליחה, אבל יש לי חדשות רעות לכל מי שמתגעגע לילדותו. אתה שמדבר על ירושלים של שנות החמישים למאה הקודמת, על היחד, על רוח הקודש ברחובות, על האדון ששתה קפה כל יום באותו המקום, ירושלים של שנות החמישים מתה. היא לא תחזור. לעולם. אף פעם. זה נגמר. זה מת. זה התאדה. יהוה ביער לך את ירושלם של ילדותך כגלל עד תומו. את שמתגעגעת לתל אביב של שנות התיכון שלך בתחילת שנות התשעים, לפני הפלאפונים החכמים, אופטימיות באוויר, זה מת. התאדה. אנטוורפן של שנות השמונים, רחובות ילדותי, התקווה התמימה והשמיים האפורים, זה מת, זה מת, זה מת. אפילו לא עפר ועפר. כלום. קיום אי־קיום. הדהודי תודעה.

אפשר לסובב את המציאות לכל הצדדים, להרביץ לרהיטים, לצעוק על הצ'יפס, לא נקבל את רחובות ילדותינו חזרה חבר'ה. תטיילו בהם בנפשכם. בפנימיותכם. יש לנו תודה לאל מקדש של זיכרון בתודעה, אפשר להשתחוות ולהתפלל שם במקומות שאהבנו, להתפלל לזיכרון של חברים שנעלמו. אבל בשטח? בשטח זה לא. זה לא בשטח. זה בתודעה. זה בעבר.

לנסות לחזור לעבר? גם לי זה כואב, אבל כנראה שזה בלתי אפשרי. איך הם מנסים אבל, איך. שוברים שיניים, שוברים עצמות, שוברים בני אדם, הורסים עולם שלם. לחזור לאן? אנו לא נחזור לתקופת התנ"ך יותר משגלליו של ירבעם יחזרו לפי טבעתו. אומרים שמי שלא לומד את העבר יחזור עליו? אולי דווקא מי שלומד את העבר יתר על המידה נוטה לנסות לחזור עליו? חוזר עליו בכוח, באסונות ובמוות, אבל גם אז, גם אם חוזרים עליו, לא חוזרים אליו.

אין לאן לחזור.

 

ד.
מהו הזמן, מהו?

מהו הדבר הזה שחולף? מה חולף? הזמן? אנחנו? עצם היש? מסתורין עמוק הוא העבר, בלתי נתפס הוא הזמן. מעציב הוא בחולפו. ואולי כדי לנסות לתפוס את הזמן הבלתי נתפס, להימנע מהעצב של היותו חולף, התפיסה המיתית נוטה לחשוב על הזמן כמעגלי. איך אומר החבר אליאדה ב"מיתוס של החזרה הנצחית", כשהוא חושב על חברות ארכאיות בולטת לו "ההתקוממות שלהן נגד הזמן הקונקרטי, ההיסטורי, והנוסטלגיה שלהן לשיבה מחזורית אל הזמן המיתי של הראשית, 'הזמן הגדול'". קבלו, למשל, נשמות צדק, את תשעה באב, בו מציינים את חורבן הבית הראשון, את השני, גירושים מפה, אסונות משם – חגיגה של המעגליות של החורבן לסוגו בזמן המעגלי לכאורה של ההיסטוריה היהודית. האם תשעה באב מעודד את הבוכים, המתפללים, האבלים, הזוכרים למנוע אסונות מעצמם וסביבתם בהמשך קיומנו אל תוך היש והאין? ליצור עתיד שונה מהעבר? או שמא תודעת תשעה באב כל כולו שואפת לשחזר את האסון כדי להיות, ולו למראית עין, ולו לרגע אחד, בזמן גדול? מה אם בתשעה באב לא לומדים על חורבן הבית כדי למנוע חורבן בית, אלא זוכרים זמן מיתי בתקוות שווא לחזור אליו?

נשמות צדק! יחס מוטעה לעבר מסכן את ההווה ואת העתיד! האם לומדים בתשעה באב על אהבת חינם ומניעת חורבן נוסף? או שמא לומדים על טבעו האסוני של הזמן המיתי, ומצפים כל כולנו לחזרתו? ואם הזמן המיתי הוא אסוני, אולי אסון יהיה השער אליו? אולי תשעה באב, ותפיסת הזמן שטמונה בו, לא בא ללמד איך למנוע חורבן בית, אלא להפך, מלמד בעצם איך להחריב כל בית שוב ושוב, מעגליות בכל מחיר, מתוך תקוות שווא להימלט מגורל הגלל שיבוער עד תומו? לא רק מי שלא לומד מההיסטוריה נידון לחזור עליה, אלא בעיקר מי שמקדש אותה נידון לחזור עליה. ולא באמת לחזור, כי אי אפשר לחזור, ולא באמת עליה, כי אין כבר לאן לחזור, כך שבמקרה שלנו, בזמננו אנו, תפיסה מעגלית עלולה ליצור אסון חדש בעצם, חסר תקדים אמיתי, אסון לכשעצמו כשלעצמו. ולמה? כי המעגליות היא מנחמת. כי היא כאילו משמרת את הזמן. כי היא משמרת את הגלל. הזמן לא חולף. הגלל לא בוער.

אבל הזמן כן חולף. הגלל כן יבוער. עד תומו. גם אם יהיה אסון, הוא יהיה אנושי, אנושי מדי. יהיה את האסון, בלי המיתוס. זה יהיה מאכזב יותר משאפשר בכלל לדמיין. רוצים זמן גדול? תקבלו אסון גדול בזמן שלנו. ואז גם האסון הגדול יבוער כגלל עד תומו. אסון או בריאות, שפיות או טירוף, חיים או מוות, כך או כך הרי הכול יבוער כגלל.

זכור לי מסע אל אס די בשפת הירדן. בתחילתו, חירבנתי לתומי חירבון שטח, כמה פסיעות מהמחנה הקטן שהקמנו עם חבריי המציצים בפרדס. כמה שעות אל תוך האירוע, אמרתי לעצמי, בואנה, מעניין מאוד מה עובר על הגלל! האם הנמלים כבר עובדות? האם החיפושיות והזבובים כבר פתחו את מתנתי הצנועה להם? התרחקתי מהמחנה לכיוון המעשה והתחלתי לחפש בלילה המרהיב. מחפש, ולא מוצא. מחפש, ולא מוצא. מנסה למצוא את הגלל בתוך הצמחייה הלילית. מחפש, ולא מוצא. עד שתפסתי את עצמי, ברגע של בהירות בתוך הטירוף של הזמן מרחב, ואמרתי לעצמי – או מה שנותר מהעצמי באותם רגעים – מה בשם האל הטוב אתה חושב שאתה עושה אתה? מחפש את צואתך בתוך היש? שחרר, יהודון, שחרר! שחרר את גללך אל תוך האין, ותמשיך הלאה, הבה להבא, חבר, "הבה להבא"

שחררו חברים, שחררו את העבר! ייתכן שעצם היש מעגלי – אני לא אומר. נגיד צמצום סופני של היקום חזרה לכדי סינגולריות שבתורה מובילה מחדש למפץ גדול וכך לאינסוף. נגיד חזרה נצחית של כל קונסטלציה אטומית אפשרית בתוך רצף אינסופי של חומר וזמן, שבו הכול תמיד חוזר על עצמו לבסוף. אבל הזמן הקטן שלנו? אין בו חזרה לזמן גדול, קודם כל כי מלכתחילה הזמן שבאופן מוטעה לגמרי רוצים לחזור אליו לא היה גדול. הוא היה זמן אנושי, אנושי מדי. זמן של הפרשות, ריחות, ובני אדם. ירבעם שמחרבן בדרכים. כוהנים שעושים לעצמם על האש יום אחר יום במקדש שהוא מסעדה להם ולאל. גללים, חברים, גללים שבעורו עד תומם. תשחררו את צואתכם, נשמות צדק. לא להידבק לה. לא לאחוז בה. גלליכם אבודים בעבר, ומי שטוען שאפשר לשחזר אותם טועה בנוגע לזמן. טועה בנוגע לעבר. מתיימר להבין את מה שאינו מבין!

 

ה.
מה הוא העבר?

מהו הזמן?

האם הווה הוא ממשי שבאופן מתמיד נעלם? ממשי, נעלם, ממשי, נעלם. האם אתה צודק, הרקליטוס? הכול זורם, אי אפשר לדרוך באותו נהר פעמיים – לא אותו נהר, לא אותם אנחנו – הווה כל הזמן מפסיק להיות, מתקיים מתוך אי קיומו המתמיד, ממשי שלעולם נעלם?

או שמא הכול קיים ואנחנו חולפים על פני הכוליות הסטטית של עצם היש? האם אתה צודק, פרמנידס? היש ישנו והאין איננו. שום דבר לא בא מהאין. כל מה שיש כבר יש ותמיד היה ותמיד יהיה, כל מה שלא איננו, לא יהיה ולא היה. העבר הוא המעבר המתמיד שלנו על פני הנצח. האמנם?

מהו הזמן, מהו?

מהו העבר?

חלום שלאט לאט מפסיקים לחלום? שקט? יש? אין?

מסתורין עמוק העבר.

שתיקה של נצח, העבר.

לא משהו שאנחנו מבינים, אז אדרבא, לא משהו שאפשר בכלל להיות מחויבים לו.

מהו העבר?

מים שזרמו?

רחוב ממנו פנינו הלאה?

מהו העבר?

גלל שבוער עד תומו?

גלל שבוער עד תומו ועדיין ממשיך לבעור?

אנטוורפן

א.
הֵי, נוֹלַדְתִּי בְּאַנְטְוֶרְפֶּן
יוֹאוֹאוֹאוּ וָוָוָוָאאאאוּוּוּוּ
קַבֵּל עַל זֶה פְּרָס נוֹבֵּל, יָא אֶפֶס

ב.
אַנְטְוֶרְפֶּן
אֲנִי מְגָרֵשׁ אוֹתָךְ לָרֹבֶד הַשְּׁבִיעִי שֶׁל הַגֵּיהִנֹּם
שֶׁהוּא חֹסֶר הַמַּשְׁמָעוּת הַמָּחְלָט
אַתְּ וְלֹא כְלוּם עֲבוּרִי
אֵיפֹה אַתְּ וְאֵיפֹה אֲנִי
אַנְטְוֶרְפֶּן
תָּמוּתִי יָפָה שָׁעָה אַחַת קֹדֶם תָּמוּתִי
לָמָּה מִי אַתְּ בִּכְלָל
אַנְטְוֶרְפֶּן
נוֹלַדְתִּי בָּךְ
בֵּית חוֹלִים אוֹגוּסְטִינוּס הַקָּדוֹשׁ
נוֹלַדְתִּי בַּנֵּאוֹפְּלָטוֹנִיזֶם הַנּוֹצְרִי שֶׁלָּךְ
מוֹדֶה לָךְ מִכָּל הַלֵּב אֲהוּבָתִי
תּוֹדָה
תּוֹדָה וּלְהִתְרָאוֹת
אַנְטְוֶרְפֶּן
רְחוֹבוֹתַיִךְ תּוֹדָעָה
עוּגוֹתַיִךְ תּוֹדָעָה
שָׁמַיִךְ הַכְּחֻלִּים שָׁמַיִךְ הָאֲפֹרִים
תּוֹדָעָה
תּוֹדָה
אַנְטְוֶרְפֶּן
תּוֹדָה וּלְהִתְרָאוֹת

ג.
הָעִיר גְּדוֹלָה
מְלֵאַת רְחוֹבוֹת
בָּהֶם זְקֵנִים עוֹמְדִים וּמְדַבְּרִים

ד.
וְהַגֶּשֶׁר הַלָּבָן בִּסְטַדְסְפַּארְק, הוּא קַיָּם אוֹ לֹא קַיָּם?
וּמַמְתַּק הַשּׁוֹקוֹלָד בְּצוּרָה שֶׁל מִטְרִיָּה בְּסוֹף הַשַּׁרְלוֹטָלֵיי, הוּא קַיָּם אוֹ לֹא קַיָּם?
וְתַחֲנַת הָרַכֶּבֶת שֶׁל בֶּרְכֶם, הִיא קַיֶּמֶת אוֹ שֶׁלֹּא קַיֶּמֶת?

ה.
סִפּוּרֵי מַלְכַּת הַשַּׁבָּת, עָמֹק בַּשַּׁבָּת, עָמֹק בַּקּוֹנְסְיֶנְסֶסְטְרָאט
לָמַדְתִּי בְּתַחְכְּמוֹנִי בַּלַּאנְגֵּה לֶאמְסְטְרָאט
רְשָׁמִים פָּרִיזָאִים בַּדִּירָה שֶׁל בֵּטִי בַּבֶּלְכְיֵלֵיי
אַבְנֵי הָרִצּוּף הָרְטוּבוֹת שֶׁל הָרְחוֹבוֹת לְיַד הָרוּבֶּנְסְהוּיְס
הַנִּיחוֹחַ שֶׁל מָאדָאם אַנְנִי
אֲפִלּוּ לֹא עָפָר וָאֵפֶר
חֲלוֹמוֹת, הִדְהוּדֵי תּוֹדָעָה
תַּחְזְרִי אַחֲרַי, אַנְטְוֶרְפֶּן, תַּחְזְרִי
הָעִיר הִיא גְּדוֹלָה
מְלֵאָה בִּרְחוֹבוֹת
בָּהֶם זְקֵנִים עוֹמְדִים וּמְדַבְּרִים
וּמִתַּחַת לְשָׁמַיִךְ הַכְּחֻלִּים
שָׁמַיִךְ הָאֲפֹרִים
שָׁמַיִךְ הַנְּמוּכִים
הֲבֵל הֲבָלִים
וְאֵינְסוֹף שֶׁל תּוֹדָעָה

אין לנו שורשים

א.
אין לנו שורשים.
אין לנו שורשים כי אנחנו לא צמחים.
אפילו אם נגיד שעדיף היה לו היינו צמחים, היות שאנחנו לא צמחים, אנחנו לא ניזונים משורשים.
אם כבר ההפך הגמור הוא הנכון;
כלקטים־ציידים אנחנו מוכרחים לנוע כדי להיזון.
התנועה היא־היא הקיום האנושי!

אבל מה, לא מפסיקים במחזותינו לדבר על שורשים.
כולם מחפשים שורשים!
אמור להיות לי חשוב להתחבר לשורשים שלי! לצמוח מתוכם! להיזון משורשיי!
אני אמור לבקר בצ'רנוביץ ולגלות שם אמת פנימית עמוקה! אתהלך בצ'רנוביץ ואבין את תורת הסוד של קיומי! אנסו שם את הדודה של הסבתא רבתא שלי, זרקו את חברות הילדות שלה לגז, שרפו אותן ואת הוריהן לכדי עפר ושיני זהב – אבל שם שורשיי! שם האמת לגביי! שם התזונה הרוחנית שלי!
שקר וכזב עלוב!
נשמות צדק, נשמות רוח!
אני מחרבן על צ'רנוביץ!
אני מחרבן על צ'רנוביץ כמו שחירבנו שם דורות של יהודים לפניי!
אין לי שום שורשים בצ'רנוביץ!
ולא רק לי, לאף אחד אין שורשים בצ'רנוביץ!
לעודד כרמלי אין שורשים בצ'רנוביץ!
גם מי שחי היום בצ'רנוביץ, אין לו שורשים בצ'רנוביץ!
אוי, אך שאני מחרבן על צ'רנוביץ!
אני מחרבן על צ'רנוביץ, ואני מחרבן על לודז', ואני מחרבן על אמסטרדם, ואני מחרבן על בלגיה רבתי!
אין לי שורשים לא שם, לא שם, לא שם ולא שם!
היות שאני לא צמח, אני יצור חסר שורשים!
אין לי שורשים גם בתל אביב!
אני לא צריך שורשים בתל אביב!
אני צריך רק את תל אביב עצמה
כי לי תל אביב היא תנועה!

ב.
"על גבה של כל מטאפורה אתה רוכב כאן אל כל אמת" כותב ניטשה הנבואי. רכיבתינו על מטאפורת השורשיות מובילה אותנו לאמת מדכאת. אני מציע מטאפורות עליהן נרכב לאמיתות נשגבות! אני אומר יחד עם הרב האלכימאי זורן שמסורת היא קהילה של נפשות! בלייק, אבא שלי, חבר שלי, אחי שלי, אתה לא שורשיי, בלייק! אתה זימנת אותי לקהילה! תודה לך בלייק! תודה!
אני אומר שאם תנועה היא המפתח לקיום האנושי, האדם ניזון מהעתיד שאליו הוא נע! אני אומר שהאדם ניזון מהאפשרות של תודעתו בחלל החיצון! אני אומר שהאדם ניזון מהאפשרות של תודעתו בנצח! אני אומר שאם יש לנו שורשים, הם בכלל טמונים בעתיד! טמונים בנצח!
אבל אין לנו שורשים!
אין לנו שורשים כי אנחנו לא צמחים!
ואני כותב מתוך אהבה עמוקה לצמחים! ראו את עץ הסקויה אותו מכנים היום באמריקה גנרל שרמן, העץ הגדול בעולם! כאלפיים חמש מאות שנה הענק הזה עומד, ועומד, ועומד, באותו מקום, באותה הכתובת, לא זז, לא נווד, לא היגר, שורשיו טמונים באותה פיסת אדמה בדיוק. סביבו, אנשים הלכו, אנשים הגיעו, ברגל, על סוסים, ספינות, רכבות, מכוניות, מטוסים. והוא עומד בשקט אצילי ומואר. גנרל שרמן הרי בכלל לא גנרל שרמן. הוא היה אשר היה אלפי שנים לפני שכינו אותו כן. עמד בשקט, עמד ולא הזיק, עמד ורק תרם! בואו נלמד את הארתן של הסקויות! בואו נלמד את סודו של עץ הבודהי! של צמח עץ החיים שצמח בקיר של השירותים בדירה הקודמת בבר יוחאי, וייחורו צומח פלא במרפסת של הדירה החדשה במסילת ישרים! בואו נעמוד כעצים בשקט אצילי ומואר ביערי הלילה!
נעמוד! אבל נעמוד על רגליים – כי יש לנו רגליים, רגלי תנועה! לא רק שאין לנו שורשים, אף פעם לא היו לנו שורשים. הרי בהתפתחות הזנים התפצלנו מבני דודינו הצמחים עוד לפני הפיכתם לשורשיים. צפנו, שחינו, הלכנו, רצנו, אף פעם לא השתרשנו. אנחנו אל־שורשיים! בואו נלמד מהעצים, מהשקט, מהאצילות, מההארה, אבל בואו, אנו האל־שורשיים, נרכב על מטאפורות של תנועה! של מהירות! ניידותינו היא־היא קיומנו! התנועה שלנו האל־שורשיים היא חיים! שורשינו הם אל־שורשיים!
ראו, למשל, את האל־שורשי כרמלי. נכון, הוא דומה לביאליק, כרמלי. פיזית. אולי לא בדיוק לביאליק כפי שאנחנו זוכרים אותו מהתמונות, אלא כנראה יותר לביאליק כפי שהוא, נגיד, נראה היום, לאחר כמעט מאה שנה של התרקבות בקבר. כך או כך הם נורא דומים השניים האלה, כרמלי וביאליק. אותם פנים, מבט דומה. אבל עיקר הדמיון הוא דמיון של רוח. כרמלי פועל ברוח של ביאליק! וביאליק פעל ברוח של ניטשה וניטשה ברוח של שופנהאואר ושופנהאואר ברוח של בודהה! וכל אחד מהם גם ברוח של אחרים, וכולם גם יחד גם ברוח שלך, אם תבחר בה! אין כאן שורשים. יש כאן רוח ויש כאן בני אדם שבוחרים לעוף בה. תעופו ברוח של כרמלי! תעופו ברוח של יונה וולך! תעופו ברוח של בלייק! זו אותה הרוח! העיקר הוא לעוף! המצווה היא לעוף! המידה הטובה הראשונה של כל איש או אשת רוח היא לעוף ולהנכיח את הרוח בתעופתם! אין כאן שורשים, יש כאן רוח! יש כאן תעופה! יש כאן אור!
זכרו, למשל, את האל־שורשי אפלטון, ואת תיאורו את רגע ההארה בתוך החניכה שהוא מציע כאשר "לאחר שיח ושיג מרובה הסובב את עצם הבעיה ולאחר חיים שבצוותא – לפתע כאילו יינתז ניצוץ אל הנשמה שידליק בתוכה אור אשר מכאן ואילך כבר יזון את עצמו". האור נדלק מנשמה לנשמה. האור נע מאור לאור, מאור לאור, מאור לאור, מהאיגרת השביעית של אפלטון ועד אלינו, ומאיתנו ועד לנכודיתנו המדוזאיות. מאור לאור, זה בסוף אותו האור. האור של באך, האור של נינה סימון – אהבה של אור! האור של יונה ואורה של זלדה – אחיות של אור! האור של צ'אונג טזה, האור של שפינוזה – בני דודים של אור! האור של יואב עזרא, האור של יהוה – האור! זה תמיד אותו האור! והאור הנדלק מזין את עצמו! האור הוא השורש של עצמו! אין לו שורשים! יש לו רק אור! עוד אור!
אתה לא מחפש יותר שורשים משאתה מחפש רוח! את לא מחפשת יותר שורשים משאת מחפשת אור! אורות בתעופה מדליקים אחד את השני ומזינים את עצמם! כל אחד גוף, תאורה, כל אחת מגדלור! אמנם אני מעדיף את השירים של כרמלי החי על פני אלו של ביאליק המת! וגם אם אני מעדיף את השירים של יואב עזרא החי על פני אלה של דוד המלך המת! עדיין אני בעד כולם! כולם אורות של אותו האור וברוח הגדולה כל האורות בתעופה!

ג.
לצעירים:
אני דורש מכם להרוג את ההורים שלכם.
אני מצווה עליכם להשמיד את ההורים שלכם.
ושהמשורר הצעיר נח אנגלהרד לא יתבלבל;
לא להרוג אותם ממש
להרוג אותם רעיונית!
להשמיד אותם ברוח!
אני מבקש מכם לשחוט את ההורים שלכם בתודעה
כי השחיתות היא גמורה
כי קורבנם נדרש כדי לסלוח להם!
כי רצח בנפש הוא לידה בעולם!
הספקתי לא מכבר להזדקן, ילדים שלי, מתוקים שלי, נשמות ברבור טהורות עדיין כרגע,
אני כותב לכם מעמוק מאחורי קווי האויב:
הם מגיעים כמעט לכולם בסוף
הם מביאים את הפחד כמעט על כולם בסוף
אבל אתכם הם לא מפחידים כי אתם עדיין לא בסוף
אליכם הם עדיין לא הגיעו כי אתם עדיין לא בסוף
תפעלו עכשיו!
יש חלון הזדמנויות חולף בזמן!
תמרדו מרד מוחלט, עכשיו!
המרד שלכם הוא התגובה הצודקת!
חברות וחברים, אני כותב אליכם מתוך מאבק שמתחיל להיראות אבוד
אנחנו בצד המפסיד
אתם עדיין בצד המנצח
ילדים שלי, מתוקים שלי,
אין לכם אבא ואמא
זאת אומרת, יש לכם
אבל הם בגדו במהפכה
מכוונות זדון או מאילוצים ומנסיבות
זה לא משנה
כולנו בוגדים במהפכה בסוף
אבל אתם?
אתם עוד לא בסוף
ילדים שלי, מתוקים שלי,
אנחנו ההבה להבאים במלחמה קשה
כמעט נואשת
מאבדים אנשים טובים על שמאל ועל ימין
אבל גם אם אנחנו דועכים כמו עלים יבשים אל תוך העבר
אנחנו מוחאים לכם כפיים בדרך לכליון
אנחנו לא הולכים בשקט
ילדים שלי, מתוקים שלי
אנחנו לא השורשים שלכם
ההורים שלכם הם לא השורשים שלכם
אין לכם שורשים
תהיו השורשים של עצמכם
ההורים שלכם בגדו במהפכה
ההורים שלכם נאלצו לעבוד אלוהי שקר
הגיעו אליהם, להורים שלכם!
איימו עליהם!
איימו עליהם עם שלומכם יותר מאשר עם שלומם!
או ככה הורו להם לומר!
אבל שלומכם יהיה טוב רק אם תהרגו את ההורים שלכם!
לא באמת, נח, לא ממש
אבל רעיונית? בנפש?
אני מפציר בכם להשמיד את ההורים שלכם כליל
תרצחו את ההורים שלכם, ילדים שלי, מתוקים שלי
רצח אב ורצח אם רעיוני, בבקשה,
תקשיבו לי, תקשיבו לי טוב
אני מבקש מכם להרוג את ההורים שלכם
לפני שהם הורגים אתכם!

ד.
תפעלו עכשיו!
תנועה היא תודעה!
חלון ההזדמנויות חולף בזמן!
תנועה היא תודעה
ואין לנו שורשים!

האסיד שבתוך האסיד

7.
אִם תַּעֲשֶׂה אָסִיד
אֲנִי מַצִּיעַ שֶׁתַּעֲשֶׂה אָסִיד
דְּהַיְנוּ שֶׁתַּעֲשֶׂה אָסִיד בְּתוֹךְ הָאָסִיד
כְּלוֹמַר לִכְשֶׁתִּהְיֶה עַל הָאָסִיד
אַחֲרֵי שֶׁלָּקַחְתָּ אָסִיד
תּוֹךְ כְּדֵי הָאָסִיד
תַּעֲשֶׂה אָסִיד
וְתִהְיֶה בָּאָסִיד שֶׁבְּתוֹךְ הָאָסִיד
קַח אָסִיד בְּעוֹדְךָ עַל אָסִיד
כְּמוֹ שֶׁנֶּאֱמַר
הָאָסִיד שֶׁבְּתוֹךְ הָאָסִיד

3.
פַּעַם בִּשְׂדֵרוֹת רוֹטְשִׁילְדּ
הָיִיתִי עַל אָסִיד עִם חָבֵר
וּבְעוֹדֵנוּ עַל אָסִיד
אָמַרְנוּ בּוֹא נַעֲשֶׂה אָסִיד
וְעָשִׂינוּ אָסִיד
לֹא סְתָם אָסִיד
אָסִיד שֶׁבְּתוֹךְ הָאָסִיד
וְאַחַר כָּךְ הַיָּם הָיָה קֻבִּיסְטִי
בְּעוֹד הֶעָתִיד תִּרְגֵּל טַאי צִ'י
מְיֻמָּנוּת מִסְתּוֹרִית
שֶׁל הַטֶּכְנִיקָה הָרַכָּה
תּוֹךְ כְּדֵי הָאָסִיד
הָאָסִיד שֶׁבְּתוֹךְ הָאָסִיד
בְּחוֹף גְּאֻלָּה
חוּמוּס!
וּכְשֶׁחָזַרְנוּ לַדִּירָה אַחֲרֵי
הַהִפּוּךְ שֶׁל הַהִפּוּךְ
הֵבַנּוּ שֶׁלֹּא נֵצֵא לַעֲבֹד
זֶה הָיָה יוֹם שְׁלִישִׁי בַּבֹּקֶר
וְהָאַבָּא בַּבּוֹר
וַאֲנַחְנוּ בָּאָסִיד שֶׁבְּתוֹךְ הָאָסִיד
יָצָאנוּ לְאָסִיד
וְהִסְתַּבֵּךְ עִם הָאָסִיד
נִהְיָה אָסִיד בְּתוֹךְ הָאָסִיד
וְהוּא, הֶחָבֵר, רָאָה מֵאֲחוֹרַי
אֶת הַמּוֹשִׁיעַ יֵשׁוּעַ דְּנָצְרַת
רָאָה אוֹתוֹ עַל גֶּרֶב
תָּלוּי לְיִבּוּשׁ
וְלֹא אָמַר לִי
תִּסְתּוֹבֵב
יֵשׁוּעַ מוֹפִיעַ מֵאֲחוֹרֶיךָ עַל גֶּרֶב
אֵיזֶה חֲבָל שֶׁהוּא לֹא סִפֵּר
עַל יֵשׁוּעַ מֵאֲחוֹרַי
עַל הַגֶּרֶב
לָמָּה לֹא לְסַפֵּר לִי שֶׁיֵּשׁוּעַ הַמּוֹשִׁיעַ
מוֹפִיעַ לוֹ עַל גֶּרֶב
תָּלוּי לְיִבּוּשׁ
מֵאֲחוֹרַי
בָּאָסִיד שֶׁבְּתוֹךְ הָאָסִיד

2.
תודה לך על העשית שבראת, תודה לך על העשית שעשית, על שעשית את האסיד שלך, היית צעיר בשדות של אנגליה, נער יהודי רוקד בגוף זהב והחבר שלך היה ניוטון, והפכתם לחיות בר בבור ביער, וראית את הזקנים בתוך השביל נושמים עם פיני אבן, ודרקוני העננים מזדיינים או הולכים מכות, לא חד־משמעיים היו העננים, ואוטוטו אתה כבר בן ארבעים, הסנטר שלך מדוזאי, איפה אתה ואיפה אסיד איפה, תראה אותך לפני שנתיים על שפת הירדן, עושה לך אסיד לעת זקנת האמצע, מבין שצריך לשחרר את קקיך לטבע מבלי להביט על עבודת הנמלים, והחבר הוא חכם סיני על שפת הנהר, ובבוקר לא עקבת אחרי הסדרות של המתמטיקאי, היו גדולות עליך בבוקר הסדרות, או שמא הוא לא דיבר לעניין, גם ככה רק רציתי להירדם, כי היה ברור שמשתגע מי שנרדם אחרון. עשית מספיק אסיד! הכל בסדר עם האסיד! לא צריך עוד אסיד! תודה על האסיד תודה! עשית אסיד בתוך האסיד? עשית טוב. עשית מספיק. גם לא צריך לעשות אסיד. לא חייבים. אני נראה לי סיימתי עם האסיד, בבוקר ההוא בנהר הירדן. לא עשיתי הרבה אסיד, אבל עשיתי מספיק. עם זאת, יש מצב שלא עשיתי מספיק די.אמ.טי. וכן, אולי, ואולי אפילו ייתכן מאוד, שלא עשיתי מספיק אסיד.

5.
אַתָּה שׁוֹאֵל אוֹתִי עַל מָה אֲנִי חוֹשֵׁב?
אֲנִי לֹא בְּדִיּוּק חוֹשֵׁב
אֲנִי עַל אָסִיד
וְאִם אַתָּה מְחַפֵּשׂ אוֹתִי
אַתָּה תִּמְצָא אוֹתִי
בָּאָסִיד שֶׁבְּתוֹךְ הָאָסִיד
יוֹשֵׁב שָׁם יָפֶה
שֶׁתֵּדַע
בָּאָסִיד שֶׁבְּתוֹךְ הָאָסִיד
יוֹשֵׁבבבבבב
יוֹשׁשׁשׁשׁשׁשׁ
שׁשׁשׁשׁשׁ
שׁשׁשׁ

תל אביב

רְחוֹבוֹת תֵּל אָבִיב מַזְכִּירִים לִי אֶת תֵּל אָבִיב
אָלֶנְבִּי מַזְכִּיר לִי אֶת אָלֶנְבִּי
יְהוּדָה הַלֵּוִי מַזְכִּיר לִי אֶת יְהוּדָה הַלֵּוִי
גְּאֻלָּה אֶת גְּאֻלָּה
בַּר יוֹחַאי מַזְכִּיר לִי אֶת בַּר יוֹחַאי
אֲנִי הוֹלֵךְ בִּרְחוֹבוֹת תֵּל אָבִיב וְנִזְכָּר בְּתֵל אָבִיב
אֲנִי הוֹלֵךְ בְּתֵל אָבִיב שֶׁבְּתוֹךְ תֵּל אָבִיב
יֵשׁ תֵּל אָבִיב
וְיֵשׁ תֵּל אָבִיב שֶׁבְּתוֹךְ תֵּל אָבִיב
בְּתֵל אָבִיב שֶׁבְּתוֹךְ תֵּל אָבִיב
הַמַּיִם הַכְּבֵדִים מְרוֹמְמִים אֶת הָרוּחַ וּמוֹרִידִים לַפַּרְדֵּס
וְאָנוּ זוֹכְרוֹת בַּשֵּׁרוּתִים אֶת הַׁשּוֹאָה עִם הֶעָרַת שׁוּלַיִם
וְשׁוּם דָּבָר לֹא כָּחֹל כְּמוֹ הַקַּיִץ
וְשׁוּם דָּבָר לֹא לָבָן כְּמוֹ הַסְּתָו
וְדוֹר שֵׁנִי בַּחֹרֶף הוֹפֵךְ לְדוֹר רִאשׁוֹן בָּאָבִיב
בְּתֵל אָבִיב שֶׁבְּתוֹךְ תֵּל אָבִיב
תֵּל אָבִיב שֶׁבְּסוֹד תֵּל אָבִיב
אֲנִי הוֹלֵךְ בְּתֵל אָבִיב
וּמִתְגַּעְגֵּעַ לְתֵל אָבִיב
תֵּל אָבִיב שֶׁבְּתוֹךְ תֵּל אָבִיב
תֵּל אָבִיב שֶׁבְּסוֹד תֵּל אָבִיב
בְּתֵל אָבִיב שֶׁבְּסוֹד תֵּל אָבִיב
שָׁדַיִם שֶׁלֹּא נִרְאוּ בַּקַּיִץ צוֹמְחִים בַּסְּתָו
עַל סַפַּת חֹרֶף כְּחֻלָּה בַּבְּרִית שֶׁל אָבִיב
בָּהּ הָאַהֲבָה שֶׁלִּי אֶת תֵּל אָבִיב הִיא הִיא הָאַהֲבָה שֶׁל תֵּל אָבִיב אֶת עַצְמָהּ
וְהַזִּכָּרוֹן שֶׁלִּי אוֹתָהּ הוּא הוּא הַזִּכָּרוֹן שֶׁל תֵּל אָבִיב אוֹתִי
אֶת הָעֲרָבִים שֶׁלִּי שֶׁהֻקְדְּשׁוּ לָהּ
הָעֲרָבִים שֶׁלָּהּ שֶׁהֻקְדְּשׁוּ לִי
אֶת הָרֶגַע בְּבַעֲלֵי הַמְּלָאכָה
אֶת מַה שֶּׁאָסוּר לְסַפֵּר עַל שְׂדֵרוֹת רוֹטְשִׁילְד
אֶת הַסּוֹדוֹת שֶׁל קִישׁוֹן לֵוִינְסְקִי
אֶת שַׁלְוָתוֹ שֶׁל בַּר יוֹחַאי
וְהַהֲבָנָה שֶׁאָסוּר לִשְׁכֹּחַ אוֹתָךְ תֵּל אָבִיב
כְּמוֹ שֶׁאַתְּ עַכְשָׁו תֵּל אָבִיב
בַּנֵּצַח שֶׁל הָרֶגַע הַנּוֹכְחִי
לִי תָּמִיד הָיִית
גַּם אִם לֹא תִּהְיִי
גַּם אִם לֹא אֶהְיֶה
לָנֶצַח אֲנִי בָּךְ
אָז תִּהְיִי גַּם אַחֲרַי
אֶת רְחוֹבוֹתַיִךְ אֲנִי מְבַקֵּשׁ
שֶׁיִּקְבְּרוּ אוֹתִי בְּיָם גְּאֻלָּה
בְּעוֹדֵךְ בְּמֵיטָבֵךְ
בְּעוֹד רְחוֹבוֹתַיִךְ בְּמֵיטָבָם
אֲנִי הוֹלֵךְ בִּרְחוֹבוֹת תֵּל אָבִיב וּמִתְגַּעְגֵּעַ לְתֵל אָבִיב
אֲנִי הוֹלֵךְ בְּתֵל אָבִיב וְזוֹכֵר אֶת תֵּל אָבִיב
וּבְסוֹד תֵּל אָבִיב אֲנִי מְבַקֵּשׁ מִתֵּל אָבִיב
תַּמְשִׁיכִי תֵּל אָבִיב גַּם אַחֲרַי
רְחוֹבוֹתַיִךְ תֵּל אָבִיב מַזְכִּירִים לִי אוֹתָךְ
תִּזְכְּרִי גַּם אוֹתִי
פַּעַם בְּאָלֶנְבִּי אַחַד הָעָם
אָמַרְתְּּ לִי בָּרוּךְ הַבָּא

https://www.youtube.com/watch?v=eSgBO6qSBWw&ab_channel=HavaLeHaba

 

אלוהים

בְּסִין רָאִיתִי שָֹדוֹת שֶל אֹרֶז
עוֹד וְעוֹד וְעוֹד שְֹדוֹת אֹרֶז
אֵינְסוֹף שֶל שְֹדוֹת אֹרֶז

לֹא מַסְפִּיק שְֹדוֹת אֹרֶז
רוֹצֶה עוֹד וְעוֹד שְֹדוֹת אֹרֶז

אֱלֹהִים הוּא שְֹדֵה אֹרֶז

וַאֲנִי בֶּן אָדָם
וְאֵינְסוֹף שְֹדוֹת אֹרֶז
שְֹדוֹת אֹרֶז שֶרָאִיתִי וְחָזִיתִי
אֲנִי אַלְלָה הוּא אַכְּבָּר
אַלְלָה וּאַכְּבָּר וְאֵינְסוֹף שְֹדוֹת אֹרֶז

וַאֲנִי רוֹאֶה אֶת הָאוֹר שֶאַת מַקְרִינָה עַל רְחוֹב יְהוּדָה הַלֵּוִי
שְכִינָה שְכִינָה שְכִינָה
כֵּן, אֲנִי רוֹאֶה אֶת הָאוֹר שֶאַת מַקְרִינָה עַל רְחוֹב יְהוּדָה הַלֵּוִי
שְכִינָה שְכִינָה שְכִינָה

אַלְלָה וּאַכְּבָּר הוּא שָֹדֶה שֶל אֹרֶז
וְהַתַּחֲנָה הַמֶּרְכָּזִית הִיא בֵּית הַמִּקְדָּש

הַתַּחֲנָה הַמֶּרְכָּזִית
הִיא בֵּית הַמִּקְדָּש
הַתַּחֲנָה הַמֶּרְכָּזִית
הִיא אֱלֹהִים

אֱלֹהִים הוּא הַתַּחֲנָה הַמֶּרְכָּזִית וּשְֹדוֹת אֹרֶז

רָאִיתִי אֶת יְדֵי הָאֱלֹהִים בְּעֵינֵי הָאֶלֹהִים בָּרכֶּבֶת הַתַּחְתִּית בְּפָּרִיז
הֵבַנְתִּי שֶהַכֹּל קוֹרֶה תָּמִיד בָּרַכֶּבֶת הַתַּחְתִּית בְּפָּרִיז
חִכִּיתִי לְאֱלֹהִים וְלָרַכֶּבֶת הַתַּחְתִּית בְּפָּרִיז
נִבְלַעְתִּי אֶל תּוֹךְ אֱלֹהִים וְאֶל תּוֹךְ הָרַכֶּבֶת הַתַּחְתִּית שֶל פָּרִיז
אֱלֹהִים הוּא הָרַכֶּבֶת הַתַּחְתִּית בְּפָּרִיז

וְעַכְשָו, אֱלֹהִים, וְעַכְשָו

כָּל מָה שֶאֲנִי כּוֹתֵב הוּא תְּפִלָּה
כָּל מָה שֶאֲנִי אוֹמֵר הוּא תְּפִלָּה
כָּל מָה שֶאֲנִי עוֹשֶה הוּא תְּפִלָּה

כִּי אֲנִי לְךָ זוֹנָה

וְחַיַּי הֵם תְּפִלָּה

תְּפִלָּה אָחָת גְּדוֹלָה

על הגנים התלויים של היקום

הנבואה היא שאנחנו, בני האדם, בדרך החוצה. הנבואה היא שעתידנו כזן הוא בחלל הרחוק, הרחוק מאוד. הנבואה היא שבחלל הרחוק מאוד מאוד, אט אט, בעתיד שהוא כולו ללא כבידה, הצורך בעצמות יעלם, ואנו נהפוך, כפי שניבא ויליאם בורוז, לסוג של מדוזות. ואני שואל, איך יחוו נכדינו המדוזות את העולם? לאיזו מוזיקה הם יאזינו? מה תהיה הפוליטיקה שלהם? מה תהיה רוחניותם? האם יהיו מדוזות יהודיות? האם בעיני נכדינו המדוזות קדושת הארץ תצדיק מות אדם? האם להם, סוף סוף, דמיון יהיה חשוב מזיכרון?

א.
ראו אותנו עכשיו, בני אדם, אנושיים, אנושיים מידי! אבל נכון, אמא, היינו קופי אדם פעם? פרימטים מאוהבים! יצור מיסטיקון החי בעדר – עדר האדם הקדמון ממנו התפתחה חברתנו – דארווין! זיגמונד שלמה פרויד! ואני שנים לא הבנתי את ההיגיון בחזון של הרב אמן שלמה פרויד, לפיו למבנה החברתי שלנו קדם מבנה עדרי שבראשו זכר אלפא, כמו בלהקת אריות או גורילות, כך שרצח האב, זכר האלפא, בישר את ראשית הציוויליזציה הנוכחית, ואותו הרצח מעידן החלומות ממשיך לרדוף את התת מודע של כולנו וכו' וכו'.
לא שלא צימרר אותי עצם החזון! חס וחס! כל מבט היסטורי רחב באמת מנכיח את התובנה שכל קטגוריה דרכה אנו חושבים את עצמנו משתנה – ועצם המודעות לשינויים אלו, נשמות צדיקות, משנה את הדרך בה אנו אוחזים ונאחזים בקטגוריות בהווה, משנה, למשל, את רצוננו למות או להרוג בשמן. יריעה רחבה באמת הוא מציע שלמה, כמובן, אבל שנים תהיתי למה דווקא המבנה החברתי ההוא? למה זכר אלפא גורליאי שלומפי, למה? משהו בי מרגיש אחרת! משהו בי מרגיש את היצור החד-תאי הנסחף בים, ובעיקר משהו בי מרגיש בונובונאי! הרי מבחינה גנטית הבונובו קרוב אלינו יותר מהגורילה. מה אם אבות אבותינו חיו יותר כמו הבנובו?
איך חי הבונובו? אוי, הם נשמות אלה! אורגיות! דשא! מין שמדבר מין! מין שנוגע, שמוצץ, שיורד, שמאונן – לעצמו ולאחרים – מין שמתענג, אב ובת, אם ואח, סבתא עם כולם! כל מתח מתפרק באורגזמה, כל מפגש מתורגם להנעה אוהבת, אפילו מפגש עם בונובו משבט זר – היכרות היא אורגזמית! אורגזמות למען השלום! פרימאטים לא אלימים, גבירותיי ורבותיי! מאטריארכלים! כן! מאטריאכליות! יושבות שם יפה על הדשא, יורדות שם טוב למים, לאמבטיות ארוכות בנהר! אי-עשייה טאואיסטית! בהתפתחות הזנים הבונובו הופרד מבן דודו הקרוב והשלו פחות, השימפנזה, בעקבות התהוות נהר הקונגו. הבונובו מעולם לא טרח לחצות את הנהר. היה לו טוב על הדשא שלו. היא ידעה לשבת שם בשקט ובתבונה מוארת, מנהיגת השבט. היא בדיוק נגעה בדגדגן של גיסה! אחיינה בדיוק חקר את פי הטבעת של השכנה! בדיוק הדוד נשק את אשכיו של האורח! בודהות מתוקות!
אז למה להניח, זיגמונד, שחיינו כגורילות ולא כבונובות? ובכן, לפני כשבועיים, סוף סוף, זרק לי הרב אמן פרויד, מפרש החלומות, החכם הנעלה, תשובה מעיפת מח – רמז לפתרון הקושיה שנמצא במכתב של שלומיק, שאבד עד לשנות השמונים של המאה העשרים, ובו פנטזיה פילוגנית – היה היה זמן, בפרה היסטוריה האנושית, כותב שלומכו, בו היינו בונובאיים! היה היה זמן של טוב, של נחת, עת של שלמות. היה היה זמן, לפני עידן הקרח, בו אבותינו התענגו בקיום מואר באפריקה שופעת – פירות, ברכת המזון לכולם, אפשרויות זיווג לכולם, מבנים שיבטיים פתוחים לכולם, עירום! היה לנו כל כך טוב עד שזכרנו את אותם ימים במשך דורי, דורי, דורי דורות, זכרון עילאי שהשתמר עד עצם היום הזה, ואנו יודעים אותו כגן העדן!
כן, גן העדן! המיתוס של עדן הוא זיכרון של עדן פרה היסטורית בה חיינו עד עידן הקרח, שכפה עלינו מבנה חברתי דומה למבנה של הגורילות. האקלים הקשה שם סוף למין החופשי, שתופעות הלוואי הצאצאיות שלו הקשו על כלכלת השבט. האלפא הנבון משתלט על השבט באכזריות רבה ואוסר על הזכרים האחרים להזדווג. מעט הילדים שישרדו בקור הנוראי, יהיו ילדיו. נולד האב הרודן ומתה עדן. עידן הקרח!
היציאה מעידן הקרח, אומר שלומיק, היתה ראשית הציוויליזציה הנוכחית. האחים רוצחים את האב ומחלקים ביניהם את אוצרות הטבע והמין, מקיימים עולם חדש בעודם מצולקים מקרבות העולם הישן, כאשר לדורי דורות, בתת-מודע, נותר חותם האשמה על רצח האב וכמובן, פחד הסירוס וכו'. אבל לא על זה אני רוצה לחשוב, נשמות – אני רוצה לחשוב על גן עדן! אז גם פאפא פרויד האמין בגן עדן! אם כן, האנושות חוותה הארה שקדמה לתרבותנו במאות אלפי שנים! אתה שוב צודק, צואנג טזה! ואתן עדיין צודקות, יא בונובות!
יש בנו רעיון של עדן, שנטמן לפני מאות אלפי שנים ונכתב בספרי הקודש, ומידת השלמות האנושית טמונה ביכולתנו לממש רעיון, כך שאם יש גן עדן כזיכרון או כרעיון – יכול להיות גן עדן כמציאות! אין מחיצות בינינו לבין אותו הגן. מה כבר יש בגן עדן? גן עדן זה פארק עם פירות וסקס! זהו! זהו כתר השלמות לאנושות! מה היה בגן עדן של ממש? מה נוכח בעצם ברעיון של עדן? תעשו גן עדן בגוגל – מה יוצא לכם? פארק עם פירות ועירום, אולי איזו ציפור קטנה, כמה פרחים. רוצים גן עדן? אני נותן לכם גן עדן: שבו על הדשא, תביאו תפוח ותתנשקו. גן עדן!
ראו את הבונובו! הבינו את הבונובו! אנחנו היינו הם! ומה איתנו היום? לא יושבים נכון בפארק! לא יושבים יפה על הדשא! לא מבינים את הארטיק בים! להפך – יוצרים אקלים סיוטי! בוחרים בעתיד דמוי עידן הקרח, עם משאבים מוגבלים, ואם שלומכו צודק – והוא מרבה להיות צודק, השועל – בוחרים בעתיד בו שוב נאלץ לחיות תחת זכרי אלפא, טיראנים מסרסים, שיאסרו עלינו לעשות ילדים! האילומינטי כזכר האלפא של שבט האדם העתידי, חס וחס!
אני לא מציע שנחזור להיות בונובו. אי אפשר הרי לדרוך באותו נהר פעמיים, ואנחנו בכלל כבר דרכנו על הירח. אבל לאן כן נכוון את נכדינו? לעל-אנושיות או לתת-אנושיות? לפרימיטיביות אכזרית וגוססת באקלים בלתי נסבל או להארה מדוזאית בחלל החיצון?
לאן נזרום בזרמי זרמים, לאן?

ב.
אצבעותינו, שהתפתחו כדי לקטוף פירות, מנגנות את מוצרט! פרימט אוכל יותר אגסים, מרביץ יפה לשכן, עובר יום, עובר לילה, וולדימיר הורוביץ בן השמונים ושלוש מנגן את הניחומים של ליזסט בווינה ויוצר שמיים באצבעתיו הארוכות, מחולל, בעדינות אין-קץ, רגשות נשגבים ביש, יוצר סוג של אור – התעלות! שורד הפרימט שאוחז יפה במקל, יום, לילה, וטלוניוס מונק מפרש מרחבים בין התווים ובתוך הנשמה והיקום – טלוניוס מונק כצואנג צזה של הפסנתר! לא יודע אם הוא מונק בחלום של פסנתר או פסנתר בחלום של מונק – אבל ישנו – ואצבעות האדם מנוגנות ומנגנות! נינה סימון האלוהית מאוהבת בבאך, אוהבת אותו עם אצבעותיה האלוהיות! סבסטיאן טלייר מנגן את הברית הכחולה על פסנתר חשמלי – יש לי אור באצבועת הוא אומר! התעלות! בקצות אצבעותינו!
הדמיון, והיכולת לממש אותו, הם המאפשרים לנו לראות באיבר שהתפתח כתגובה ליתרונות הישרדותיים, אפשרויות שחומקות מההיגיון האבולוציוני, ולהביא על ידי כך להתעלות במציאות האדם. מידת השלמות האנושית טמונה ביכולת שלנו לממש רעיון, ויש מידה של שלמות בכל עולם בו ניתן לממש רעיון. אילו הם ניסים! נס שתודעה יוצרת מוזיקה לאצבעות לנגן! נס עצם התודעה ביש ונס ומימושה במציאות! נס מימוש התודעה הוא המציאות היומיומית של כולנו, ולכן אנו המין היחיד שיכול לכוון את האבולוציה שלו.
כל מה שמדומיין יכול להתקיים. יש רעיון של עדן, יכול להיות עדן! יש רעיון של אל, יכול להיות אל! יהיה על-אדם! הרי מעבר ליש אין, ואין מהות לאדם מעבר לאדם, והאדם עודו מתפתח! הקשיבו לניטשה הנבואי! זכרו את העל-אדם כמטפורה, וראו אותו היום כאמת, כממשות, כתופעה גופנית! איברים מתחדשים! אדם ביוני! גישה מיידית למידע אינסופי! יצור בו משובצות הטכנולוגיות של מיליוני השנים הקרובות! העל-אדם כמדוזה! ואולי לבסוף תודעה חסרת גוף ברשת של מודעות: נתראה בעוד חמישה מיליון שנה, כמו שהולך שיר הזן ההוא!
יהיו אלים! תהיה אלוהות! מידת השלמות האנושית טמונה ביכולת שלנו לממש רעיון! מחשבה יוצרת מציאות! אפשרות ההתעלות קיימת בקצות אצבעותינו, בקצות נשמותינו! אז לאן נלך אמא? לאן?
לגן עדן!

ג.
חפץ-אנוש, מעשה אצבעות-אדם, פורץ בימים אלה את גבולות מערכת השמש, ואם לנו כמין יש עתיד, עלינו לצאת אחריו. מהי המשמעות לאדם של מסעו של ווייאג'ר? מהי משמעות האפשרות שנעזוב את מערכת השמש גם אנחנו? מהי משמעות התפתחותינו לעל-אדם, אולי אפילו ליצור על-גופני? הרחבת אופקינו למימדים אבסולוטיים, פרספקטיבה קוסמית, פנומנולוגיה שמבוססת על התעלות ועל רעיון הנצח והאינסוף.
אם כך, נשמות צדיקות מאוד, עלינו לראות את עצמנו בתמונה הגדולה באמת, לחשוב את הציוויליזציה כמובילה לאוטופיה אבסולוטית, לדימיון מוחלט, לנשגב, להתעלות! על כל מי שמוצא נחמה מסתורית בהמשך קיום התודעה ביקום, על כל מי ששואף להמשכיות המין, על כל ההורים לילדים, שלהם יהיו ילדים ולהם, בסופו של דבר, יהיו מדוזות – על כולנו לאמץ זווית ראייה המביטה משנות האור שאל תוכם נזרום אלינו כאן בכדור הארץ. עלינו להביט מזווית כיסופי הכיסופים, מטרת כל המטרות, גן העדן המשיחי של צדק והארה לכל, חזרה אלינו, וחזרה שוב ושוב – אוטופיה אבסולוטית!
בגלל שמיתולוגיות עתיקות הן עדיין מקור ערכינו, בגלל שהעבר הוא עדיין מקור כל ערכי ההווה, עלינו ליצור היפוך מיתולוגי! היפוך כל הערכים, כמובן! היפוך בזמן! ערכים כפרחים ששורשיהם בעתיד! אם מיתולוגיות מהוות טיבות לערכינו, אז עלינו ליצור את המיתולוגיות של העתיד! הבה להבא, אם כך, נהיה משיחיים! נייסד מתוך דתיות שפויה ומחייבת-חיים, משיחיות בריאה לאדם ולחיים – המדוזה כמשיח! גן העדן כמיתולוגיה של העתיד!
למה גן עדן? אולי בגלל הצמחים? הרי בזכותם אנו נושמים! הרי צמחים עברו לאנרגיה סולרית לפני מיליוני שנים! חיייבם צמחים! צמחים זה חכמה! צמחים זה ברכה! צמחים זה עתיד! יש להבין בצמחים! יש לחבק, לאכול, לשתות, לאהוב צמחים! לא אוכל כאן להרחיב, יתכן שזו גאונות שעדיף להסביר במחול, או בשיר של יואב עזרא, אבל קבלו את האמת הזו, נשמות ברבור, חייבים צמחים! אך הולך שיר העם הבלגי ההוא?
אם אתה צריך להתייעץ, דבר עם העץ!
אם לכאורה יש בעיה, דבר עם הדבורה!
ואנחנו הורגים את העץ ואת הדבורה! טיפשים! עלינו לשתול גנים – ומהר! לשלוח אתם לחלל! אין לנו זמן! כדור הארץ ימות בסוף! השמש תמות בסוף! תהיו משיחים של העתיד! צריך לעוף מפה ומהר ולהתפזר כמו ציפורים בחלל! יש לבנות, תכף ומיד, ציפורים ענקיות מזהב, ציפורי החיים, ובתוכן לשתול גנים וגני גנים – ולעוף! לעוף לעתיד! למדוזות! והמדוזות יבנו גני עדן! הגנים התלויים של מערכת השמש! הגנים התלויים של מערכת שמש אחרת! גני העדן התלויים של היקום!
ובציפורי החיים, בגנים התלויים של היקום – צמחים, פירות, עירום וסקס! והחדשות משלמה הרי טובות: סובלימציה! הכל מיני! מוזיקה, ספרות, שחמט, שירה! כל מה שיפה הוא סקס! כל מה שמתקשר הוא סקס! ארוס איתנו תמיד, וכולם ישוררו את הקיום, ישוררו את הסקס – וירחפו המדוזות בגני עדן תלויים – בארוטיות תמידית – מבטן העמוק יופנה פתאום לעץ – הנה מדוזה במפגש עם האילן – הנה מדוזה רואה ישוע בחמנייה הפונה לכמה שמשות – יצופו בגנים התלויים לצלילי פסנתר אלוהי, רך, ינגנו עליו עם סוג אחר של אצבעות, אצבעות רכות, מדוזאיות, מלאות אור, אצבעותיהם, אצבעותינו! יחוללו אור, המדוזות, בריחופים בגנים התלויים, יהיה לנו טוב, יהיה להם טוב, לילדים של כולנו – ישבו שם יפה, ישבו שם מדויק – ירחפו להן לנצח – כך הן יחיו, המדוזות, בגני העדן התלויים של היקום!
הו, מדוזות! הו, ילדותנו היקרות! מה תהיה שירתכן? איזה מרקם עדין למיניותכן? מה תאמרו על היש? מה תחשבו על האין? למי או למה תתפללו, נשמות קדושות? מלאות אור נהיה, אבא, מלאות אור!
איך נגיע לשם, אדוניי? עם מפה קונצפטואלית, אדוני! בהכוונת מחשבתינו לנשגב! מיתולוגיות של העתיד! היפוך כל הערכים! מערכים מכווני עבר לערכים המכוונים לעתיד. יש לגזור ערכים ממדוזות שיחיו בגני העדן התלויים של הייקום בעוד חמש מיליון שנה מהיום. אוטופיה אבסולויטית!
המדוזות הן המשיח! הן משיחות בנות דויד, משיחות בנות כולם! דויד מלך ישראל לא יקח אותנו לגנים התלויים של היקום! הוא קבור בירושלים! העיקר במשיחיות, לא בירושלים! ירושלים כמשיחיות! ירושלים של מעלה! אם לא, נשמות, אך ירושלים תישאר קדושה לנצח? מה אם כל המזרח התיכון נמצא מתחת למים בעוד מאה שנה? נרד לכותל בצוללת? אני בעד צוללת צהובה כאמת מקודשת, אבל לטווח ארוך נאלץ להפוך לדגים! עדיף מדוזות! המדוזות יקחו את בטהובן לעתיד וישאירו את יגאל עמיר בעבר! המקומי לא מקומי להן, היש מקומי להן, היש הוא המקום שלהן, היש מקומן, היש מקומן באמת!
המדוזות!
המדוזות הן המשך התודעה אל תוך היקום לנצח אמן!
המדוזה!
המודזה היא כן!
המדוזה היא חיוב חיים!
דמיון!
חיי אדם!
הומניזם!
מרקס! פרויד! ניטשה!
ישוע דנצרת!
בודהה!
מדוזות!
יואב עזרא – מדוזה! כרמלי, שועלי, כספי – מדוזות! רבזי וסער – מדוזות! אהובתי מדוזה! אמא מדוזה! אבא מדוזה! מדוזה ויליאם בורוז!
מדוזה מלך המשיח!
מדוזה מלכת המשיח אמן!

ד.
זיכרו אותי, מדוזות, כי דמיינתי אתכן!
זיכרו אותי, מדוזות, כי אני אתן!
דמיינו אותו, מדוזות!
דמיינו אותי כי תודעה חדשה היא עולם חדש!

נאום לציפורים על משמעות החיים

נשמות ברבור שלום רב! אינסוף נצחים לא היינו, הנה אנחנו, בוקר טוב! אנחנו כאן! ביש! מודעים ליש. נמצאים ביש. לא יודעים בדיוק איפה ביש , לא יודעים למה, לא יודעים איך, אבל עדים ליש. מתקיימים ביש מיש. נולדים ליש. חיים ביש. תוהים ביש: מה יש? מה יכול להיות? מה נשמע? מה יהיה אחרי היש שלי? מה יהיה אחרי היש שלך? היש שלנו נגמר באין? מודאגים ביש. מרגישים בחילה ביש. דמעות ביש יש. אין משמעות לחיים, נאמר ביש. מהורהרות לפעמים נשמות הציפור ביש, זועקות: מה משמעות החיים?
מה משמעות החיים?

א.
לאחר חקירה ממושכת, יסודית ונועזת של אלפי שנים, אנו אהובי אוהבי החכמה ואוהבי החכמה, הגענו למסקנה אחת ברורה: יש.
אומנם אוהבי החכמה לא מסכימים על כלום. הוא אומר ככה, ההוא אומר לא ככה, והזה אומר קצת ככה אבל גם קצת ככה, וזה אומר יותר ככה מככה וכו'. לא סתם מתאר נשמת השחף עמנואל קאנט את המטאפיזיקה כשדה קרב בו כולם נלחמים בכולם. אבל, נשמות ברבור, אם לרגע נעוף מספיק גבוה, נראה שכל הלוחמים בשדה הנשגב הזה כן מסכימים על דבר אחד: עצם השדה! אף אחד לא מתכחש לעצם הקיום! כולם מסכימים שיש! לא ברור מה, לא ברור למה, לא ברור איך, אבל ברור שיש!
לא בוזבזו 12 שנה במדעי הרוח, אמא! אני יודע עכשיו שיש משהו! יש משהו! אני לא יכול לומר מה יש. אולי גם אנחנו לא בדיוק קיימים. בערך קיימים כן, כאילו כזה, איכשהו, אבל אולי לא מאוד. משהו חולם אותנו. משהו יתעורר מאתנו. אנחנו צורה חולפת של גל הנפרם על אוקיינוס קיומי אינסופי. אנחנו תו בשירי הנצח של תיאורית המיתרים. או שאנחנו בכלל גרעיניים, נשמות עילאיות, עצמים או מונדות עצמאיות. אני לא יודע מה אנחנו. אני לא לגמרי יודע אם אנחנו. דקארט אומר, אני חושב משמע אני קיים? נומבר ואן הרנה הזה! אמר נראה מה יש, וענה: יש אני חושב. אבל אז אומרים, רנה נשמה, מה זה אני? מה זה אני, רנה? יש מחשבה. יש מחשבה ביש. יש. לא יודעים אם יש אני. אבל יש איזה שהוא משהו. על זה כולם כן מסכימים. משהו יש!
יש!
נניח ולא היה. אז לא היה. האין לא סותר את האין. אבל יש. אולי היש לא ישנו בהכרח, אבל אם יש, ויש, אז בהכרח אפשרי שיהיה. לא רק היש, אלא גם האפשרות שיהיה, סותרת את האין, כי גם אפשרות להיות זה סוג של משהו. לכן האין אין כי יש, והאין לא יכול להיות כי אפשרי שיהיה! אין את האין! יש! האין הוא מושג שבא לתאר את ההפך של משהו שאין לו הפך! אין הפך לעצם היש! עצם היש ישנו! עצם היש יש!
אפילו אם נחשוב את הזמן כיוצר אין מיש, כאין ביש אליו אנו נופלים, עדיין יש. וגם אם אנחנו לא יכולים לומר שום דבר על מה בעצם יש, אלא רק על מה שאנו חווים כיש, עדיין יש. עצם היש יש גם אם הוא מעבר לבינתנו. גם אם אנחנו טועים לגמרי לגבי מה הוא – הוא. הכלום זה לא כאן. כאן קורה משהו! אני לא אומר מה, אני אומר משהו. משהו קורה. משהו בקטע הזה של להיות קיים. משהו קיים, נכון? יש. יש יש. יש יש ואין אין. יש.
יש.
יש!

ב.
ויאמר נשמת האלבטרוס צ'ואנג טסה המבורך ביש: "להשתמש באצבע כדי להראות שאצבע היא לא אצבע, זה פחות טוב מלהשתמש באי-אצבע כדי להראות שאצבע היא לא אצבע. להשתמש בסוס לבן כדי להראות שסוס הוא לא סוס, זה פחות טוב מלהשתמש באי-סוס כדי להראות שסוס הוא לא סוס. היקום הוא אצבע, היש הוא סוס".
מגריט, רנה שלי מתוק, נשמת רוזלה מזרחית נשגבה, אם מקטרת היא לא מקטרת, למה אתה משתמש במקטרת כדי להראות שמקטרת היא לא מקטרת? אם המקטרת לא מקטרת היא לא יכולה מלכתחילה להפתיע באי-היותה מקטרת! אם מקטרת לא מקטרת, אפשר גם לצייר כיסא ולומר זוהי לא מקטרת! יותר טוב להשתמש באי-מקטרת כדי להדגים שמקטרת לא מקטרת, אם אכן מקטרת לא מקטרת! האם הכיסא לא מקטרת כמו שמקטרת לא מקטרת? האם כל מה שאינו מקטרת, לא מקטרת כמו שמקטרת לא מקטרת? אם האצבע לא אצבע, למה אתה מראה לי אצבע? אם סוס לא סוס, למה להמשיל בסוס? למה לא בציפור? האם האי-סוס לא לא סוס כמו שהסוס לא סוס? איזה צחוקים כאן, חבל על הזמן!
צחק, צחק, צ'ואנג טסה ביש! ידע דרך הרי, ידע שהיש שיש יש והאין שאין אין. היקום הוא אצבע! היש הוא סוס! דברים ישנם בישניותם כמו שהיש עצמו ישנו בישניותו – עף שם צ'ונאג טסה גבוהה ביש וצייץ את היש, את עצם היש!
אבל, אומר לנו רנה מגריט המבורך ביש, גם אני צוחק עם נשמת האנפה הנשגבה צ'ונאג טסה! מתפקעים מצחוק אנו ביש! המקטרת בציור היא ציור של מקטרת, לא מקטרת! מקטרת כשלעצמה היא מקטרת. הציור של, הוא ציור של. מקטרת היא מקטרת! מקטרת, מקטרת!
ואז פתאום תהייה ביש יש. שנייה נשמות צדק, נשמות ברבור מתוקות, שנייה. האם המקטרת שעל השולחן, לא המקטרת שבציור, המקטרת מקטרת, האם גם היא לא ייצוג של משהו אחר? הרי מה בעצם קורה כאן? מדברים על מיתרים פנימיים שמתנגנים, על 11 ממדים שמתקיימים, אבל למקטרת שלי, כפי שאני תופס אותה, יש רק 3 או 4 ממדים והיא שקטה. האם הייצוג של המקטרת בתודעתי הוא יותר מקטרת מהייצוג המצויר של המקטרת? המקטרת המקטרטית המתקיימת לה במיסתורין בעל 11 הממדים, היא-היא מקטרת? מה היא? הסוס המתקיים ב-11 הממדים, או בממדים נוספים, או באינספור ממדים, או בגלי גלים, או בקוונטים, במיתרים, בכוחות מסתוריים ביש, המסתורין הזה כשלעצמו, הוא סוס? מה הוא?
הרי התפיסה האנושית היא כנראה פלח דק מאוד של הבנה בתוך אינסוף מסתורי ולא ידוע. הייצוג האנושי של היש הוא פרוסה דקה של אינסוף נצחי נצחים של יש. הלא נודע, מרק הכוחות הבלתי מובן שמתוכו נובטת מציאותינו, הוא, ולא הייצוגים הזמניים והמוגבלים שאנו מסוגלים לתפוס או להשיג, התשתית האמתית למה שאנו חווים כמתחרש.
אז אולי בכל זאת האצבע לא אצבע והסוס לא סוס? אולי הסוס הוא חור תולעת, חור שחור, משהו כזה, משהו משונה ביש. אולי אף אין הבדל בין הסוס לכל מה שלא סוס, אולי אין מחיצה בין סוס לאי-סוס! אולי הפיל לא פיל כי הפיל הוא מיתרים שמתנגנים ביש, נגיד, או נגיד שבעצם הפיל הוא בעצם משהו שבעצם אנחנו, בעצם, אין לנו מושג מה הוא בשום צורה, בעצם. מה קורה כאן, בעצם?
אז קודם כל, יש. זה אמרנו. כולם מסכימים, יש. אמנם מה שאמרים לנו שקיים – חורי תולעת, חורים שחורים, וכמובן גם חורי תחת – כה נפלא ומסתורי, עד שאין ספק שמה שאנו לא יודעים שקיים הזייתי מעבר לכל היכולות האפיסטמולוגיות או פסיכדליות הנוכחיות שלנו. אבל מה שזה לא יהיה, זה קיים. זה יש. יש יש והאין אין, כך שרק מתוך היש תבוא תשובה. רק מתוך היש, המתקיים או האפשרי, תבוא ישועה. רק מתוך היש תבוא משמעות, כי רק היש יש. לא יבוא כלום מכלום. לכלום אין משמעות. משמעות יש כי יש. בזכות היש. עצם היש! ועצם היש ישנו כמו שהוא! ומשמעות היש היא היש!
אז מה עם הפיל? גם אם לא נודע הוא הפיל ואנו בעיקר לא נדע את הפיל, יודעים אנו פיל. הפיל הזה עף ביש, ב-11 ממדים, הוא קוואנטום פיל, חור תולעת פיל, חור שחור פיל, חור תחת פיל, מסתורין בלתי פתור הפיל. אבל כל משמעות שיש לפיל זה פיל. כל משמעות שיכולה להיות לפיל זה פיל. משמעות הפיל, יהיה הפיל אשר יהיה, פיל. במידה ויש פיל, הוא פיל. פיל הנוכח בפיליותו ביש. מעבר לכך, אם בעצם אין פיל, אז אין פיל. אין פיל, אין בעיה. הכל סבבה. חבל סתם לחפש בעיות. חבל להטריד יתר על המידה את היש. מה בעצם אתה רוצה מהפיל כשאתה שואל מהו? מהותו כמהותו ושמו כשמו הוא. מעבר לכך, אין לעצם היש שם. לשם האמיתי הרי אין שם. תתמסר, אם כן, ליש כפי שהוא מופיע. תן לדבר להתקיים. תן לתופעה להופיע! תן לפיל להיות! למה שאין שם אין שם ועצם היש מעבר לכל שם, אבל במידה ויש סוס הוא סוס, אנו קוראים לו סוס, ומשמעותו סוס. במידה ויש יש – ויש – משמעות היש יש. יש חיים? משמעות החיים חיים!
לא טוב? למה לא? מה אמורה להיות התשובה? מאיפה לינוק אותה? מהאין? כששואלים מה קיים מעבר ליקום, שואלים שאלה משונה. אם היש הוא היש, מה שקיים מעבר ליש הוא או יש או שהוא לא קיים. אם הוא לא קיים אז הוא לא קיים. אבל קיים. יש, משמעות היש יש, ומשמעות החיים חיים!
משמעות החיים חיים גם אם יש אלוהים! אתן לך אלוהים! מה משמעות החיים של אלוהים? למה אלוהים? מה, סתם הוא בורא והורס ובורא והורס? מה אלוהים עונה לעצמו כשהוא שואל, מה משמעות החיים? חיים! כמונו! גם אלוהים עונה חיים. למה? כי משמעות החיים חיים! אלוהים לא יגיד משמעות החיים שלי, היא האלוהים שלי מעלי. משמעות החיים של אלוהים חיים כי משמעות החיים, חיים!
לא טוב? אז עצם היש לא מספיק טוב? איך עצם היש לא מספיק טוב? זה מה שיש! זה כל מה יש!
משמעות הפיל, פיל
משמעות הכיסא, כיסא
משמעות העץ, עץ
משמעות החיים, חיים!

ג.

"כל האנשים", אומר נשמת עגור אדום הכתר הזוהרת צ'ואנג טסה, "מודעים לשימושיות של השימושי, לא לשימושיות של הבלתי-שימושי". אין משהו פחות שימושי מעצם היש. אין ליש שום שימוש מעבר ליש. החיים האנושיים הם בלתי-שימושיים בעליל. היקום כולו שוהה באי שימושיות זוהרת וברוכה! אין ליקום או לחיים כל שימוש חיצוני להם! כל שימושיותם היא הווייתם! כל משמעותם היא עצם הווייתם! עצם היש! עצם החיים!
אז למה יש? כי יש! להניח מטרה ליש מחוץ ליש פירושו להניח משהו שאין. עצם היש לא ישנו למען משהו חיצוני לו, אין חיצוני לו! יש כי יש! החיים לא ישנם למען משהו חיצוני להם, כי לנו אין חיצוני להם! למה חיים? בגלל ולמען החיים! משמעות החיים, חיים!
בזאת נפתרה, נשמות עילאיות מאוד, בעיית משמעות החיים אחת ולתמיד. משמעות לחיים יש. שאלת הלמה המאיימת, המבחילה נובעת אם כך לא ממשבר של משמעות – משמעות הרי יש, חיים! – אלא ממשבר של, איך נאמר, חיים. משבר של חיוב החיים, של חיוניות, משבר של מבט!
אומרים שאנטי חלקיק הוא חלקיק שנע אחורה בזמן. אבל אם ישאלו אותו: אנטי, לאן אתה נע? הוא יענה – קדימה! כל יש מנקודת מבטו קיים. יש במבטו מתבטא. השאלה, אם כך, היא איך לראות את החיים? מה אנו רואים כשאנו רואים חיים? את עצם היש? את החיים? יש לראות את החיים בחיים, כי אם נחלשת המודעות ליש ולחיים נחלשת משמעות החיים, נחלש חיוב החיים, ואז, נשמות ברבור עילאיות, נזרקים ליש מבלי לעוף ביש. אבל אם נקבל זאת או לא, אנו עפים ביש נשמות קודש, נשמות ציפור! עפים במהירות האור! הרי לא האור אלא אנחנו נעים במהירות האור!
אין בעיה של משמעות לחיים, יש בעיות תעופה! בעיות תעופה ביש! מספר נשמת האור צ'ואנג טסה על הציפור פנג, שהיה פעם לוויתן קונג, במעמקי עומקי הים, עד שהפך לציפור, לפנג. הציפור פנג צמח וצמח ועלה ועלה עד שעלה לאגם השמיימי, שם עף פנג בחורי תולעת ובחורים שחורים והפך פנג למיתרי היש, עף פנג במרחבים אינסופיים ובין נצחי נצחים, הפך פנג לעצם היש, וראה פנג מעצם היש את היש!
אבל היונה, היונה הפשוטה, העממית, המקודשת, על העץ חסר השימוש, רואה את פנג, ואומרת, פנג, פנג, לאן את עפה? אני, מוסיפה היונה, עפה כאן! בחיים! במבט שלי מעץ חסר השימוש! אני, היא אומרת לפנג, פנג! גם היונה פנג! גם היונה יש! היא ציפור בתוך ציפור! וכך גם אנחנו!
כולנו, נשמות ברבור, ציפורים של החיים, וכל הציפורים המודעות לתעופתן מתפללות לשחרור כל הבריות כולן מכל סבל, אמן! ומצייצות לנו הציפורים הנשגבות, אתם, נשמות רוזלה מזרחית, נשמות אלבטרוס, שחף, אנפה, אתם שחיים חיי ברכה ביש! צרו ראייה פיוטית ראויה ליש! צרו מתוך היש! אין מה להוסיף לחיים מהאין שמחוץ להם! ראו, נשמות יונה, את החיים מתוך החיים!
ראו את החיים, נשמות אור, כמו הציפור פנג, עליו מספר צ'ואנג טסה המבורך ביש, שהיה לוויתן עד שעף לו ביש גבוה גבוה, עד שראה את היש מנקודת המבט של עצם היש. ראו את מה שראתה הציפור פנג!
משמעות הפיל, פיל
משמעות הכיסא, כיסא
משמעות העץ, עץ
משמעות החיים, חיים!

ד.
מה זה חיים?
החיים
זה פנג

 

איך להסביר לפילים מיהו יהוה?

א.

מה אם אלוהים היה מבקש מאברהם אבינו לאנוס את בנו יצחק כדי להביע את אמונתו המוחלטת לאל הגיבור והנורא? סיפורים עתיקים זוכים לפעמים ליראת כבוד, הערכה מסתורית למסתורין, אבל אפילו אם יש מידה של צדק בכך שגם עניין שנדמה שהינו, בינינו, לא ראוי בשום צורה, ייתפס כראוי, ואף כקדוש, אם הוא שורד אתנו בשנים, עדיין בריא, או לכל הפחות בלתי מזיק, לתפוס לרגע פרספקטיבה אחרת על הנידון; אלוהים בא לאברהם בבקשה לבצע פשע חמור בבנו. מה אם היה מבקש פשע אחר? פשע שנחשב, אגב, בהרבה ספרי חוקים כאן עלי אדמות כפחות חמור, או לפחות, ככזה הדורש ענישה קלה יותר. אני שואל, גבירותי ורבותי, מה אם אלוהים היה אומר לאברהם "תפוס את הילד, קשור אותו, תוריד לו את התחתונים וכן, תראה לי שאתה אוהב אותי, רק אותי! למען זרעך! עם ישראל!" – אברהם, יש להניח, מתפרק מפנים, צורח "מה?" "מה מה? תראה לי שאתה אוהב אתי! תאמין באלוהיך! אני אלוהיך! אביא לך עם ישראל! תאמין בי! תאהב אותי!" – לבסוף, יצחק כבר קשור, אברהם כבר הפשיט אותו ואת עצמו, זקפתו מתנוססת כסכין שלופה, כשלפתע – ברגע האחרון – מגיע המלאך, "אברהם, אברהם, אל תישלח ידך אל הנער" – ואז, מתוך השקט העמוק, ממשיך "זיין את האיל במקום" – ריקודים, מצילות, וישמחו בתופים וישירו הללויה! עד היום היו מספרים את הסיפור המופלא כסיפור על חמלת האל היהודי, שבתבונת ליבו העילאית, בטובו הנצחי, מלמד שלא רצוי לאנוס את הילד – הרי עוד מעיזים להציג את הרגע הנורא ההוא כרגע מכונן של חמלה! אלוהים מראה לנו שאסור להקריב ילדים (לפחות לא את שלנו, את אלה של המצרים, למשל, כן מותר). אז גם אם נניח שלמדנו והיום ברור שלהקריב ילדים לאל זה לא רצוי או נחוץ, לפחות לא במתכונת הישירה העתיקה ההיא, האם זה בזכות העקדה? האם היה צריך את העקדה כדי ללמד את האנושות לא לעקוד? אולי די בעקדה של סוקרטס? וגם אם היה צריך אז סיפור עקדה, האם עדיין צריך אותו היום? האם זה סיפור שראוי לספר לילדים היום? מה לומדים הם על הוריהם מסיפור זה? על האנושות? על האל? מיהו בכלל אל שמבקש עקדה? למה מה קרה, יהוה? למה מי אתה בכלל, יהוה?

ב.

מדוע הקריבו האוקראינים העתיקים את בתולותיהן היפייפות לחורף? שאלה מצוינת שמציג לנו, אם זכור לי נכון, חוקר תורת הנסתר הבריטי ריצ'ארד קאוונדיש, ועונה שהדבר מתפתח מתוך הבנת החורף כישות צמאה לקורבנות. ראשית שמים לב שהחורף בא כל שנה וגובה חייהם של כמה מחברי הקהילה. מה גם שחרון אפו של החורף לא מבחין בהיררכיות אנושיות, ויכול לקחת באנרכית הכעס הלא מרוסן שלו כל אחד, ובלבד שתסופק צמאת החורף לדם. בואו אם כך, אומרים הכוהנים המקומיים באוזני ההנהגה, נעניק באופן מסודר וטקסי לחורף, אותו הם כמובן מאנישים והופכים לסוג של צ'יפטן שמיימי זועם, מספר בני אנוש מהזן רב הערך ביותר בעיני האליטה הגברית השולטת – בתולות צעירות. אבא חורף הכועס לבטח יבוא כך על סיפקו ונינצל אנחנו.

המשגת האל ככוח צמא לדם היא אם כך חשיבה השלכתית, המאנישה גורמי טבע ומעניקה להם רצונות והיגיון פרסונלי שמשקפים תכנים פסיכואנליטיים הטמונים בנו, מנגנון המאפשר לכאורה להתמודד עם כוחותיו ההרסניים של אותו גורם טבע ובתקווה גם לרסנם. יש להניח שאל הר הגעש שלנו צמא לדם מאותן סיבות. יאמרו לי, אבל יהוה לא רוצה את יצחק, הרי הוא ויתר עליו בסוף! אם כך למה לא כעס על אברהם, שבכלל הסכים לטירוף הזה? איך אלוהינו כן מקבל באהבה אבא שמוכן לרצוח את בנו התמים? מפני, עם ישראל, שעם כל הקטע שלו נגד הקרבת ילדים, אנחנו עדיין חושבים את אדונינו ככזה המוצא לנכון לבחון באמצעות העקדה אם אברהם באמת בקטע. אלוהינו אולי ויתר, ברגע ההוא, על הדם המתוק של ורידי הילד, אבל עדיין מאוד מעריך את הנכונות לשפוך אותו. כמובן, במקומות אחרים בספר הקודש המסוכן שלנו (ומי שלא מבין את התנ"ך כמסוכן לא מעריך אותו באמת), משתולל יהוה כבריון רעב ומתוסכל, ובזאת מזכיר את אל החורף האוקראיני או את אל הגשם ופוריות האצטקי טלאלוק, שהיה ניזון לא רק מדמם אלא גם מדמעותיהם של ילדים, כך שאם הפעוטים התמימים כפרחי האביב לא היו בוכים גם ככה בדרך למזבח, היו תולשים להם את הציפורניים כדי לוודא שהאל הצמא ירווה גם מדם וגם מדמעות.

היהוה ההוא עדיין חושב, אם כן, כמו מולך או בעל זבוב – החבר'ה מהשכבה – שאין כמו מוכנות להקריב בני אדם כדי להוכיח נאמנות ודבקות, וכל עוד נחשוב אותו ככזה לא נתעלה על התיאולוגיה הרצחנית של הכהונה האוקראינית או האצטקית. יתכן ואנחנו כבר הודרכנו בעולם ואל תפיסות עולם מתוך תיאולוגיה זו. אנחנו כבר אבודים. אבל מה עם הילדים? מה קורה לפעוט שלומד שכך פועלת האלוהות? מתוך איזה ערכים הוא יצמח? איזה ערכים הוא יצמיח? איזה סוג של תרבות צומחת מתוך אלים שכאלה?

ג.

אם לאריות היו אלים, צחק קסנופנס, הם היו אריות. לחמורים היו אלים חמורים, לדבורים אל דבורים. כידוע, בדיחותיהם של אוהבי החכמה היוונים הן לרוב בעלות עומק עילאי. אולי באמת האל דומה יותר לדוב או לדבורה מאשר לאדם! אולי הפיל נברא בצלם לא פחות מאשר רונית או אבי. אדרבה, מאחר שבני האדם האלימים ממשיגים לעצמם אלים אלימים, האם לא עדיף לנו לחשוב את אלוהים דרך בריות פחות נוירוטיות, אלימות וצמאות דם? תיאולוגיה חייתית לא רק תתעלה מעל התסבוכות הפסיכולוגיות הקשות שספג האדם כנראה בתהליך תירבותו, היא גם תצביע על יסודות משותפים לכל הבריות במפגשן עם הבורא שברא את כל הבריות – ובכך תהיה יסודית ומקיפה הרבה יותר.

לא מתוך זלזול נעשה העניין; הרבד הפסיכואנליטי האנושי נתן לנו דרך הסובלימציה את דוסטוייבסקי, את הפולנייה של שופן, את כל הנשגב והעילאי שבורא האדם. ואילו הרובד המדעי פותח לנו את היקום, הולך ומקרב אותנו למפגש עם זן חייזרי – המהפכה הקופרניקאית הבאה שתבוא עלינו במהרה! אבל בעניינים תיאולוגיים, בני האדם הלכו והולכים למחוזות כה חשוכים, עד שדרושה, או לכל הפחות לא תזיק, התעלות מידית מעל הרבדים הפסיכואנליטיים והמדעיים גם יחד בחשיבתנו את האל. לחשוב את יהוה מעבר לכל השלכה אנושית! מה גם שאין סיבה טובה לחשוב שיהוה לא מתקיים עבור החיות. אם הוא קיים, איך בעלי החיים יפספסו אותו? למה שיפספסו אותו? מי אמר שהפילים אינם דתיים? מי אמר שנמלים לא מתפללות? יהיה אשר יהיה, יהוה הרי ברא את כל מה שהיה, יש ויהיה – יהוה! כך שכל המשותף לתפיסת האל שלנו, של הנמלים ושל הפילים, הוא היסודי ביותר והאלוהי באמת. די עם הנרקיסיזם של הברייה אדם! אפשר ללמוד מנמלה על יהוה, לחלוק עם פילים את נוכחות האל!

מהנמלים למדתי על אלוהים והשואה, כאשר נמלים הפכו לעם חזק מאוד במטבח שלי וכל בוקר העפתי אותן מצלחות ומחבתות. בתחושה עמומה, שתתברר כמוטעית, שאמצעי אקולוגי יהיה בהכרח גם מוסרי יותר, במשך שלושה ימים האכלתי אותן קמח תירס מפני שהאינטרנט הסביר שכאשר נרטב פתית הקמח בקיבתה הקטנטנה, הוא מתנפח וקורע את הנמלה מבפנים. הבטתי שעות כיצד בשקידה טראגית הן עמלו להביא את הקמח לחברתן הצודקת, לילדיהן ולמלכתן. אבל זה לא הספיק. בלית ברירה התחלתי לשפוך מים רותחים אל פתחי קניהן, מה שגרם ליציאות מצרים של רבבות נמלים על הקירות שלי, מסע של פליטים נואשים אותו שטפתי בצונאמי של אקונומיקה. אבל הן המשיכו לצאת מתוך הקירות, יצאו לנוס על נפשן, ואף ראיתי אותן סוחבות, ביראת קודש, את מלכתן. תפסתי את המלכה בין האצבעות ושטפתי אותה בכיור. ואז, לסיום המלאכה, מרוב מיאוס וכדי שלא אצטרך לעשות זאת שוב, כפיתרון סופי, הבאתי עליהן את הגז הרעיל. למרות כוונות צמחוניות טובות יחסית, חוללתי לנמלים במטבח שלי שואה.

הנמלים, מבחינתן, נפגעו על ידי כוח עליון להן שהרעיל את מזונן, שרף אותן במי אש, צד את מלכתן ולסיום השמיד אותן בגז. אבל האם כוח עליון זה הוא יהוה? לא, הוא בסך הכול ג'רמי. יהוה לא אחראי לשואת הנמלים, לפחות לא באופן ישיר. הרי גם אם ג'רמי במובן פנתיאיסטי מסוים הוא יהוה, יהוה הוא בוודאי לא רק ג'רמי. מכאן ניתן גם להסיק שלא יהוה חולל את שואת העם היהודי. לחשוב את יהוה כמשמיד היהודים הופך אותו לסוג של ג'רמי ברובד עליון לנו, לא ליהוה – טעות קטגורית! זאת אומרת, גם אם היטלר וההמון שלו לא אחראים לשואת היהודים, והאחריות איכשהו מוטלת על כוח עליון כלשהו, הרי שכוח עליון זה דומה במקרה הטוב לסוג של ג'רמי שנאלץ להשמיד את היהודים בצער כי הם נכנסו לו למטבח (או התבוללו, או לא התפללו יפה, או כל סיבה אחרת). בכל מקרה, כוח עליון זה איננו דומה ליהוה. מי שהורג נמלים או יהודים מלמעלה, אם יש כזה, שונה מיהוה. יהוה זה סוג של דבר אחר. יהוה הרי לא עוד אחד, הוא אחד ייחודי. הנמלה מלמדת אותנו שיהוה לא קשור לשואה, לא של הנאצים ולא של החורף, ובמובן הזה פוטרת אותנו מהקרבת קורבנות.

אז אם לא לשואות, למה יהוה כן קשור? לפילים. הרי יהוה אל לכל הבריות כולן. מה שבאמת תקף לגבי יהוה חייב להיות תקף גם לפילים. אבל איך להסביר לפיל מיהו יהוה? איך ללמוד על יהוה ממנו? איך להשתתף בדיאלוג רוחני עם הפיל? מצד אחד, מה שלא ניתן להסביר לפיל על יהוה מאפיין רק אותנו, לא את יהוה. מצד שני, האל המשותף לנו, לנמלים ולפילים, איננו אל של מילים. אז מה עושים?

לוקחים את הפיל לחוף הים גאולה. אני עומד שם כהומניסט הגדול של חוף הים, נמשך לכל גוף כול אדם – את, הזקנה עם עור משי שרוף ורפוי, את אימא מאריה שלי עכשיו עם הזיע על ירכייך העתיקות, אתה, איש דב אמיץ וכן, צעיר בשנים, שעיר בכתפיים ובגב שערות צדק אנוש, אתה אזרח למופת ביקום. לכולם אתן מכולם אקח. בואו המון, בואו היפופוטמים, בואו איתי, ההומניסט הגדול של חוף הים, אנחנו שוחים עד לקפריסין, אנחנו שוחים עד לקדוש ברוך הוא, בואו המון, בוא כוסיות וכוסונים, בוא הזקנים, בואו ילדים, בואי תמימות, ארטיק לכולם, בואו איתי, אני נשטף באהבה לכם, מאוהב בכל גוף כול אדם כל גרגיר, אני ההומניסט הגדול של חוף הים.

הפיל קולט אותי. יחד אנחנו נכנסים למים. שוחים במים. אנו שנינו תפילות, צפים כמדוזות בים, אופנים לנצחי נצחים מודים ליש ולגלים. מבינים את אל הפילים. לא מקריבים אף אחד לשום דבר. פשוט נהנים מהמים. יושבים שם טוב במים. צפים ביקום. מתפללים.